kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

meninger

«Jeg er overbevist om at tiden er inne for å si: NÅ, gidder vi ikke mer.» Komiker Dora Thorhallsdottir skriver dét, og ganske mye mer, i et innlegg på Facebook-gruppen «Ektekropp». Det er hennes bidrag til å sette en stopper for det evige kroppspresset. Dagbladet skriver en sak om det og folk, i stor grad damer, går av skaftet, deler saken med sine medsøstre på Twitter og Facebook, og skriver «hipp, hurra», «tommel opp», og «bra!». Entusiasmen over at Marna «Komikerfrue» Haugen har kastet klærne fire dager etter fødsel à la en annen kjent bloggfrue, er ikke mindre. Alt er roser og regnbuer. Helt til kommentarfeltet åpnes.

Skjellsordene hagler og sjalusianklagene sitter unektelig løst hos de anonyme nett-trollene. «Jeg er så ufattelig lei av denne diskusjonen. Kan ikke dere damer ta dette på kammerset?», spør «Bydyret», tilsynelatende over middels oppgitt. «Menn er i det store og hele ikke så begeistret for overvektige kvinner. Hvorfor prøve å innbille seg selv og andre at det ikke er sant? Det blir jo bare et selvbedrag», mener «Rundhagen». Og så diskuteres det videre hvorvidt de «plettfrie» kroppene fra reklameverden er retusjerte i det hele tatt. Noen deler konspirasjonsteorier om ikke det bare er fastfood-kjedene som står bak det hele, i et forsøk på å «modernisere fedme». Andre ser sitt snitt til å be jenter med «krembuk» og «deigræv» om å «komme seg opp av sofaen og trene». Greit, det. Men vi har et problem.

Faen ta dere, «Bydyret», «Rundhagen» og alle dere andre patetiske skikkelser som er altfor feige til å bruke det navnet dere faktisk er folkeregistrert med. Vi kan snakke om kvinner og vi kan snakke om kropp, men først må vi snakke om dere. Dere skal få mene mye om mangt. Det skulle bare mangle, i Norge, med ytringsfrihet og alt. Men kom for søren ikke med kritikk mot alt og alle – og hold dere langt unna kroppspressdebatten – med mindre dere bruker de faktiske navnene deres.

Jeg hisser meg ikke opp fordi jeg tror dere bidrar til dårlig selvbilde og spiseforstyrrelser hos kvinner dere så sjarmerende kaller «feite» og «blubne». Jeg blir ikke provosert fordi jeg innbiller meg at noen tar dere særlig seriøst. Jeg er sur fordi cyberversjonen av dere i det hele tatt finnes, og oppriktig bekymret for hva slags mennesker dere er i det virkelige liv, dere som sitter bak pc-skjermen i dette landet og lirer av dere all denne dritten. Det gjør meg vondt at dere vil folk så vondt. Dere gulper på enhver som tildeles spalteplass – kjente mennesker som får oppmerksomhet for det folk flest vil oppsummere som noe bra, en bragd eller et pågangsmot, og mennesker som har et annerledes utseende, liv eller tankegang enn det dere er utstyrt med. Jeg tror ikke at det er noen jeg er mer redd for enn dere.

Det er nærmest umulig for meg å vite hvem dere er, alle dere som legger igjen digitale drittspor hvor enn dere går. Men jeg håper dere leser dette, og spør dere selv om det er verdt det. I motsetning til dere, skal jeg holde både antakelsene mine og kritikken basert på disse for meg selv, men jeg håper at dere har et godt svar på hvorfor dere bruker både tid og krefter på oppgulpet deres. Det er på tide at dere tørker opp oppkastrestene etter dere. Dere er selvfølgelig hjertelig velkomne til å mene hva dere vil om meg og mitt. Men hvis dere virkelig vil bli hørt – hvis dere faktisk har et ønske om å nå frem med et slags budskap – foreslår jeg at dere begynner med å signere med deres faktiske navn. Så kan vi diskutere kvinner og kropp.

16 kommentarer om “kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

 1. Jeg begynner å bli så drittlei av alt som har med kvinner å gjøre.
  Kvinner ditt og kvinner datt, kvinner og kropp, kvinner og slanking , kvinner og press…
  Kvinner, kvinner, kvinner.
  Kropp, kropp, kropp.
  Slanking, syting. jamring.
  Kvinner, kvinners kropp og kvinners kjønnsorgan, kvinners følelser.
  Kvinner, kvinner kvinner.
  Babble, babble, babble.
  Blaaa, blaaa, blaaa.

  STOOOOOOOPP.
  *************************
  Får nesten lyst til å storme ut av huset til nærmeste pub.
  Håper det ikke er noen kvinnfolk som sitter der og babler om pupper og kjønn og
  kroppspress, for da tar jeg med meg telt, fiskestang og stormkjøkken og drar til skogs.
  Man blir nesten kvalt av alle disse kvinnfolkgreiene, fatter ikke at kvinnfolk orker og høre på alt
  gnålet til hverandre.

  1. Godt at du har muligheten til å dra til både skogs, fjells, utlandet eller hvor som helst. For på samme måte som at ingen tvinger meg til å lese kommentarfelt, er det ingen som tvinger deg til å høre på «kvinnfolkmas».

 2. Pleier å si at dette er folk uten sosiale antenner, som i det virkelige liv bare kunne breke ut av seg slike ting i veldig private settinger, og aldri mer offentlig enn over en øl med kompiser. Hvis de hadde prøvd seg foran et større publikum, ville de ganske fort holdt kjeft når de merket de skjeve blikkene og kalde skuldrene de fikk. Men på nett finnes ingen mekanismer som gir kollektivt, underbevisst men direkte feedback. Og siden oppegående folk er opptatt av å være saklige, så forsøker de å komme med konstruktive svar, noe som fungerer som en legitimering av de dustete meningene som blir framlagt. Og det er visst ikke så mange av dem heller, men de virker mange fordi de er så «produktive».
  Og så skal det nevnes at folk med tildels alvorlige psykiske lidelser har rett til å skrive på nett som alle andre.

  1. Det er veldig sant! Og bevises i de kommentarfeltene der det er påbudt med fullt navn – eksempelvis der kommentarfeltet er koblet opp mot meningsbærerens Facebook-side. Det er et lite plaster på såret.

 3. Ville bare si at jeg likte dette blogginnlegget. Det er en intressant debatt å ta opp, men fryktelig vanskelig å snakke om. Det er snakk om holdninger som er inngrodd i et fortsatt mannsfokusert samfunn. De som trenger å skjønne det mest er de som vil avfeie hele teksten din. Jeg leste noen av kommentarene på dagbladet og det er rett og slett patetisk hvor lite disse menneskene (mest menn) setter seg inn i og forstår andre, spesielt kvinner. Forhåpentligvis kan det bli bedre med tiden, men vi må kalle dritt for dritt og ta det derfra.

 4. Ville bare si at jeg likte dette blogginnlegget. Det er en intressant debatt å ta opp, men fryktelig vanskelig å snakke om. Det er snakk om holdninger som er inngrodd i et fortsatt mannsfokusert samfunn. De som trenger å skjønne det mest er de som vil avfeie hele teksten din. Jeg leste noen av kommentarene på dagbladet og det er rett og slett patetisk hvor lite disse menneskene (mest menn) setter seg inn i og forstår andre, spesielt kvinner. Forhåpentligvis kan det bli bedre med tiden, men vi må kalle dritt for dritt og ta det derfra.

  Som andre har nevnt er det også verdt å vurdere hvorfor disse individene vil være anonyme. Jeg beklager å si det, men som hvit mann blir du ikke utsatt for halvparten så mye som kvinner hvis du oppgir ditt virkelige navn. Om du ikke vil at andre skal kunne koble ditt navn til meningene dine på nettet er det bare å reflektere over hvorfor. Hint: Det er ikke fordi sosialistene kveler alle meninger som er imot dem. Just sayin.

  1. Hei Sverre, og takk for hyggelig kommentar.
   Du har rett: De jeg adresserte kommentaren min til, er de som ikke gidder lese den – de som ikke orker å forstå den. Eller bare ikke vil. Mye lettere å bare være vrang og vanskelig og kverulerende og trangsynt. Og det er greit. Jeg regnet ikke med at de skulle ta til seg noe av det. Men det betyr ikke at jeg lar være å snakke om det, skrive om det eller mene det jeg mener om det. For som deg, håper også jeg at det kan bli bedre med tiden. Så får dritt være dritt, enn så lenge.

   1. Veldig sant. Som ung «cis hetero male» på godt norsk er det beste jeg kan gjøre støtte kvinner og andre som lyser på dette trollet. Det har også gått opp for meg hvor viktig det er å si ifra til andre menn hvor grensen går. Delvis fordi de ikke vet det selv og delvis fordi mange rett og slett ikke hører på eller respekterer meningene til «de andre». Det vil si ikke etnisk norske, LGBTQ personer eller kvinner. Det er et av flere problem som strekker seg over hele samfunnet.
    Det er kjempebra at du tør å skrive om dette og får det publisert i en av de store norske «mainstream» nyhetsidene. Lykke til videre med opplysningen av andre. Ikke la all idiotien ødelegge entusiasmen.

   2. Jeg lar aldri meg aldri begrense av andres idioti. Takk igjen for fine og oppmuntrende ord – det setter jeg pris på.

 5. Glimrende formulert. Jeg har bare forakt til overs for disse anonyme hagenissene som kun har til hensikt å spre dritten sin.
  Disse anbefaler jeg å logge av pc-en sin og komme seg ut i frisk luft. Litt sollys på innehuden deres vil gjøre dem godt.

 6. Dette innlegget likte jeg! Er så utrolig lei av at folk – generelt mannfolk – skal sitte der og leke tastatur-terrorister, uten å ha baller nok til å vise hvem de egentlig er. Media legger nok vekt på kvinner som det er uten at de skal sitte der og leke skinnhellige rettferdighetskjempere, de som antakeligvis sitter på ræva i sofaen selv og sporter en ølvom av dimensjoner. Hykleri, kalles det. Med mindre dere ser ut som Calvin Klein-modeller, har dere absolutt ingen rett til å forvente at vi skal se ut som Victoria’s Secret-engler! Skjerpings, folkens.

  1. Takk, Jannicke! Forøvrig var min kommentar myntet på nettroll generelt, også utover kvinner og kropp-debatten. Hvis man virkelig mener noe, må det vel være mulig å stå for det. Og det gjør man ikke med navn som «mann533», «internettdjevelen» eller «nissemann».

 7. Burde ikke dette være en debatt om å fremme helse? Burde ikke vi som voksne være forbilder for våre hele tiden mer stillesittende og coladrikkende barn? Er det ikke videnskapelig bevis for at en person som trener og har fokus på kosthold er mindre utsatt for sykdom og lever generelt lengre enn en person som er lite aktiv og ikke bryr seg så veldig mye om kostholdet? Hva vil konsekvensen være sånn rent kroppslig sett?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s