Upolert Tone

I sin nye tv-serie, skal Tone Damli (24) vise fram den uretusjerte virkeligheten. Det gjør henne nervøs.

Publisert i: Dagbladet, 12. januar 2013.

– Bildene folk ser av meg i media er gjerne polert. Er jeg ute med ny singel, på rød løper eller i en musikkvideo, har jeg veldig ofte stylet meg. Da er alt så fint og flott, men det er bare et resultat, et produkt.

Tone Damli Aaberge (24) smiler lurt. I TV 2-serien «Tone», vil hun vise andre sider av seg selv: Tone som jobber iherdig for å nå målene sine, som tør drite seg ut, som opplever motgang. Og som ikke er retusjert.

– Det er litt kleint å se episodene. Jeg tenkte ikke over at kamera var der, så det kommer en del gloser som jeg kanskje burde ha spart meg for. Men det er nettopp det som er kult. Blant annet er det en scene der jeg plutselig ser at puppen min er ute av singleten, og da tenker jeg bare «ja, ja, okei», sier hun, og fortsetter:

– Jeg kunne sagt at jeg ikke ville ha med den scenen, men fader heller – det er sånn jeg er, det var det som skjedde. Det skal være litt kleint, det skal ikke være polert, smiler hun.

PREMIEREKLAR: I går ble første episode av «Idol», der Tone er blant dommerne, vist på TV 2. I kveld har frøken Damlis egen serie premiere på samme kanal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

– Glad i oppmerksomhet

I går var det premiere på den åttende sesongen av TV 2-programmet «Idol», samme serie som hun selv ble kjent gjennom for åtte år siden. Nå er hun dommer.

– Jeg synes det var dritgøy å bli kjent over natta på den måten. Jeg har alltid vært glad i opperksomhet. Fordelen med å være så ung var at jeg fikk gode råd og fulgte dem. Jeg har alltid vært et ja-menneske, tatt sjanser, sier Tone.

Hun ble stjerne over natta. Hun var på forsida av alle landets aviser. Den sjarmerende sogndølingen blunket velvillig til kamera og smilte med tungespissen på utstilling.

– Jeg har forandret meg mye. Men det er ikke en forandring jeg har gått inn for. Jeg er åtte år eldre. Det skjer mye fra en er 16 år til en er 24, både med hode og kropp, sier Tone.

– Ikke tid eller ork

Rundt seg har Tone et team bestående av frisør og make-up-artist, stylist, manager og personlig trener.At Tone er opptatt av trening og kosthold, er en godt kjent sak. Blant annet har hun fått kraftig kritikk for å fortelle svært detaljert om hvor mye og hva hun spiser, og hvor ofte hun trener, på bloggen sin.

Sogndaljenta forsøker å trene fem ganger i uka, men de siste to månedene har det blitt mindre aktivitet.

– Jeg har ikke hatt særlig tid eller ork. Men jeg blir litt glad når jeg kjenner at jeg har evnen til å legge treninga til side.

– Hvorfor det?

– For da er jeg ikke sjuk i hodet mitt. Jeg vil ikke at trening skal bli et stressmoment. Det skal være en overskuddssak og noe en får overskudd av. Når jeg kjenner at timene ikke strekker til, får treninga bare vente.

LATTERMILD: Tone Damli Aaberge tar ikke seg selv så høytidelig, og poserer mer enn gjerne med et par sitroner under turen i mathallen på Skøyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

LATTERMILD: Tone Damli Aaberge tar ikke seg selv så høytidelig, og poserer mer enn gjerne med et par sitroner under turen i mathallen på Skøyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

«Mykje vil ha meir»

– Har du vært redd for at du skal bli «sjuk i hodet» av treninga?

– Nei … Eller, jeg vet ikke helt.

Tone tenker seg om en liten stund før hun fortsetter:

– Jeg er veldig «mykje vil ha meir». I en god uke kjører jeg gjerne på ekstra hardt. Men nei… Jeg har vel aldri kjent på at jeg er blitt sjuk i hodet av det. Men at jeg føler meg mye bedre når jeg trener – definitivt.

– Jeg er bevisst på hvordan jeg ser ut. Når jeg velger å kle av meg i musikkvideoer, er jeg keen på å se på meg selv og tenke at jeg er happy. Når jeg ser meg selv i avisa, vil jeg se optimal ut. Men jeg er ikke opptatt av vekt eller buksestørrelser, så lenge jeg føler meg flott, sier Tone.

– Føler du deg flott?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg har mine dårlige dager. Det hjelper å ha vært på ferie i Cape Town og fått litt farge på kroppen, sier hun og gliser.

– Gjør meg grisenervøs

Tone brukte 2012 på å forberede 2013. Nå har hun kleskolleksjon på vei, to nye låter like rundt hjørnet, klar for deltakelse i Melodifestivalen og dobbelaktualitet på tv-skjermen

– Jeg er kjempenervøs. Jeg synes det er dritskummelt, sier Tone.

– Hva er du mest nervøs for?

– Kleskolleksjonen føler jeg at jeg har kontroll på. Den er ferdig, og den er jeg fornøyd med. TV-serien gjør meg litt nervøs. Men nå er jo den fisken på disken snart. Melodifestivalen er jeg grisenervøs for, forteller artisten.

9. februar skal Tone i den svenske Melodi Grand Prix-ilden. Sammen med Erik Segerstedt skal hun framføre låta «Hello Goodbye» under delfinalen i Göteborg.

– Det gjør meg ekstra nervøs at det er i Sverige, men jeg kjenner igjen nervene fra tidligere: Det er de samme som før Grand Prix i Norge. Ukene før jeg skulle opptre, fikk jeg ikke sove, sier hun.

Hun vil satse på det svenske markedet for fullt. Responsen merker hun allerede, særlig i sosiale medier. Blant annet har hun fått seg fanklubb i Russland.

Gitt opp USA

Men ikke alt går veien for Tone. Etter å ha prøvd lykken i USA, er planene om å erobre det amerikanske markedet lagt på hylla. Lanseringa av Tone Damli gikk ikke helt som planlagt.

– Jeg var signert på plateselskapet Motown. Men plateselskapsøkonomien skranter. Sjefen som signerte meg, jobber ikke der lenger. Da ble jeg nedprioritert. Det er ikke noe jeg griner over. Jeg blir trigget av tanken på USA, men hovedfokuset mitt var aldri der. Da hadde jeg jo flytta dit og satsa.

– Er du fornøyd med det du har oppnådd?

– Ja. Jeg er veldig fornøyd. Den bransjen jeg er i, er veldig uforutsigbar. Det er umulig å planlegge, du må bare satse og håpe på at det går. Jeg er ikke så redd for å feile. Går en av låtene mine til helvete, lager jeg bare en ny låt.

Prioriterer familielivet

Da Tone ble sammen med Aksel, ble hun også bonusmamma for hans datter, Hedda (7).

– De ukene vi har Hedda, står jeg opp klokka sju, smører matpakke, kjører til skolen, gjør lekser, lager middag… Det er definitivt god trening, og en fantastisk hyggelig virkelighet, sier 24-åringen.

Familie er viktig for Tone.

– Det går foran alt. Det er fundamentet for at man har det godt. Men jeg er ofrer mye for å bygge opp karrieren min videre, og det må man gjøre, sier Tone.

Uproblematisk kombinasjon

Dersom hun og Aksel får barn sammen en dag, håper hun at det lar seg kombinere med de travle karrierene.

– Vinni, Yosef og Veronica Maggio reiser alle rundt med barna på turné. Jeg får bare ha med en barnevakt som passer på mens jeg står på scenen. Det ser jeg ikke på som noe problem, forteller hun.

Ambisjoner og karriere går som regel på bekostning av det sosiale livet: Tid med venner, telefoner hun burde tatt til mor og far hjemme i Sogndal. Og privatlivet med Aksel.

– Det er perioder der Aksel og jeg er travle begge to, vi kommer hjem og bare er, i stedet for å leke sammen. Det har jeg kjent på i perioder.

Travlere enn noensinne

Hun tenker veldig ofte på at hun er heldig. Samtidig er hun redd for at ting skal forsvinne rundt seg, at det ikke skal vare.

– Det er ikke sikkert at folk er interessert i meg om to år, sier hun.

– Aksel og jeg prøver å minne hverandre på at alt kan skje, at man må nyte øyeblikket. Det må jeg bli flinkere til, å reflektere over hvor heldig jeg er.

Å ha mange baller i lufta, er noe 24-åringen er vant til. Men aldri før har hun gått en så travel tid i møte, som det hun gjør nå.

– Jeg drømmer om natta om ting jeg skal gjøre, det plager meg. Jeg har sovet dårlig en periode fordi tenker over alt jeg burde gjort. Jeg må bli flinkere til å sortere tankene mine, flinkere å si nei fordi jeg sier ja til alt for mye, jeg er litt dumsnill av og til. Neste år…, smiler Tone.

Faksimile: Dagbladet

Faksimile: Dagbladet

Dette intervjuet sto først på trykk i Dagbladet, 12. januar 2013.