Øyeblikkelig kjærlighet

Publisert i: Dagbladet, 10. mars 2014.

– Det har gått sånn, sier Janne Formoe (38) og knipser med fingrene.

Hun snakker om de ti åra og sju månedene som har gått siden den Amanda-prisvinnende og Morten Tyldum-regisserte filmen «Buddy» hadde premiere. Det var i denne filmen Formoe spilte mot Pia Tjelta (36) for første gang.

Nå spiller bestevenninnene nok en gang mot hverandre, for første gang på over ti år, i TVNorges nye humorserie «Neste sommer».

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

– Trygt

Høsten år 2000. Tjelta begynte på Teaterhøgskolen og Formoe takket for seg. Det skulle vise seg å være starten på et varmt og viktig vennskap.

– Jeg tok over skapet til Janne. Der hadde hun lagt igjen en liten glassfrosk til meg, som skulle gi meg lykke på veien, og et brev. Da var det egentlig gjort. Neste gang vi traff hverandre skravla vi i vei, og det har vi egentlig gjort siden, sier Tjelta.

– Det var kjærlighet ved første blikk. Vi har samme energi, lik humor og gode samtaler. Sånn har vi det fortsatt, legger Formoe til.

Venner for livet

Kort tid etter spilte de kjærlighetsrivaler i «Buddy», og gjorde sitt første intervju sammen som venninner, med Dagbladet Magasinet i august 2003. «Venner for livet», var tittelen. Så langt har det vist seg å stemme.

– Vennskapet vårt er det samme. Vi har bare blitt eldre, fått mer rynker, sier Formoe.

– Skal du ta opp det nå?, spør Tjelta morskt, før hun flirer og legger til:

– Vi ble jo «instant» kjent, og veldig fort nære.

Foto: Agnete Brun / Dagbladet

Foto: Agnete Brun / Dagbladet

TV-svigerinner

I «Neste sommer» spiller de svigerinner på hyttetur, med alt av forviklinger og intriger det medfører.

– Det er situasjonene som blir morsomme, og nok veldig gjenkjennelige for mange. Alle har jo vært på hyttetur med familien, når det blir litt for tett, sier Formoe.

– Så er det mye lykkepress på sommerferie. «Nå skal vi kose oss», liksom. Serien peker også på det med å utfordre intimgrensene, legger Tjelta til.

Eva (Formoe) og Per Ivar (Trond Fausa Aurvåg) skal ta over familiehytta etter Evas foreldre. Evas velstående bror Terje (Eivind Sander) holder til i nabohytta, der han tar med seg den nye kjæresten Anki (Tjelta) for sommeren. Og før idyllen får lagt seg, dukker foreldrene opp på en heller uanmeldt visitt.

– Eva er tilsynelatende flink pike. Men hun kan være frekk hvis det er noe hun vil oppnå. Hun går langt for å få det som hun vil, og er ganske utspekulert, sier Formoe.

– Ikke hyttemenneske

Tjelta beskriver sin karakter som «et i utgangspunktet lite kompatibelt tilskudd til familien»

– Det er langt utenfor hennes komfortsone å ta del i hyttelivet, hun vil aller helst bare slappe av og ha ferie, og skjønner ikke alltid at alle må ta i et tak, sier Tjelta om sin karakter.

Og det finnes klare gjenkjennelsesmomenter for Tjelta her:

– Jeg er ikke et hyttemenneske, sier hun, før Formoe avbryter lattermildt:

– Hun ble flydd inn på hytta på min 30-årsdag, og ble et par timer før hun ble flydd hjem igjen.

Tjelta bedyrer at hun også har overnattet, men innrømmer at hun har en rimelig snever komfortsone – akkurat som karakteren Anki.

– Det falt ganske lett for meg å forstå henne, som ikke synes det er så sjarmerende med utedo, som helst vil bo på hotell.

Mer taco enn «dridas»

De leser gjennom det snart elleve år gamle Magasinet-intervjuet, der de snakker om å «ta seg ein dridas» og det da gryende – men absolutt sterke – vennskapet mellom dem. De peker på bildene av de yngre versjonene av seg selv, fniser og ler.

– Du ser jo forelska ut og jeg ser ut som om jeg er «løyen», sier Tjelta.

– Nå har vi jo vært gift i 13 år, så jeg skvetter ikke lenger når du kommer inn døra, sier Formoe.

– Det er kanskje sjeldnere at dere «tar dåkkår ein dridas» nå?

– Det er ikke så mye tid til det nå. Nå er det mer taco og å legge seg ti blank, sier Formoe.

Sterk premiere

«Neste sommer» hadde premiere i går, og ble spilt inn i fjor sommer på det populære hytteområdet Hvitsten ved Oslofjorden.

Premieren endte opp med å bli TVNorges sterkeste på to år – med hele 543 000 seere.

Manus er ved Lars Gudmestad – samme mann som sto bak «Buddy»-manuset, og Simen Alsvik er regissør.

– Han er en så dreven og trygg regissør. Alltid godt humør, og sinnssykt god smak. Han tøyler oss og er tydelig, men gir oss også mye frihet til å komme med forslag og til å utvikle karakterene, sier Tjelta.

– Simen er utrolig dyktig å jobbe med. Morsom og kreativ, dessuten er han et lagmenneske som lar oss skuespillerne få masse rom til å forme karakterene våre, legger Formoe til.

– Var det forhåndsbestemt at dere to skulle få disse rollene?

– Nei, nei, nei. Vi gikk lange, harde runder med prøvespilling. Jeg har aldri vært gjennom så mange runder før. Det var ikke noe «vi ringer Janne og Pia». Men vi er jo veldig fornøyde med at vi fikk spille sammen igjen, sier Tjelta.