frihet

runde én

Det er kanskje det flyktigste begrepet jeg kjenner til, men også det fineste. Frihet. Å være fri. Falle, eller sveve, egentlig. Uten motstand, uten hindre. Det er lite som er konstant i livet – altfor lite, tenker jeg iblant – og heller ikke friheten er en evigvarende tilstand.

Da jeg var åtte, var frihet omtrent alt jeg kjente til. Det til tross for at begrensningene var uendelige, og valgene som ble tatt for meg omtrent like mange. Det gjorde ingenting. Sykkelturer i et stadig grønnere nabolag, bær- og blomsterplukking på skoleveien, ti plussgrader og stilongsfrie dager veide opp for det.

Seksten år, og stadig friere. Stadig større behov for å hoppe, falle, aller helst lande behagelig. Vi gjemte ølflasker i busker, øvde oss på sigarettrøyking under garasjetak og bare vestlandsregnet forstyrret oss. Vi var ute hele natten, og spilte håndball dagen derpå, med beina fulle av små, blå vitner om det som skulle bli en tenårings noe vagere minner for livet. Vi var så frie. Vi skulle bare ha visst det, den gang, da alt likevel føltes så vanskelig, og vi brukte tiden vår på å gjøre opprør mot alle reglene som aldri var våre.

Jeg forstår det i dag. Jeg liker iallfall å tro at jeg skjønner. Tenker at alt handler om balansegang, og at jeg stadig er på leit. En evig bilateral jakt. For jeg velger tross alt å tro at vi ser etter hverandre, at friheten gjerne vil finne meg òg. Jeg tenker at jeg i det minste vet å sette pris på den nå, frihetsfølelsen, når den finner meg og jeg finner den. Som i helgen som var. Den første på lenge der jeg fikk være meg igjen.

Aller mest frisk, borte fra sykdommen som jeg helt bevisst glemte på Haukeland før jeg tok bussen til Bergen sentrum denne lørdagen. Post-cellegift-kvalmen, som så langt hadde nektet å forlate kroppen min, var på vei bort. Det var en av de sjeldnere dagene der byen badet i solens varmestråler: Grønn smoothie på en benk ved Lille Lungegårdsvannet. En dårlig skjult perle av en kafé på Engen, utendørs, med vin på bordet og så mye latter rundt det. Den fantastisk flotte leiligheten på fredelige Måseskjæret, frisk havlukt og vårsol i fjeset. Mer latter, mer vin. Og nydelige toner fra talentfulle Josefin Winther, som spilte fra sitt ferske album, «Flowers» – min melodiske avhengighet disse dager. Sånne ting gjør så unektelig godt.

image1FullSizeRenderimage2

Best av alt? Så mange fine mennesker på én og samme dag, så vanvittig godt lag. Og vin. Mye vin, hvor enn absurd det høres ut. For det er overhodet ikke gitt at min allerede så stråle- og cellegift-pregede, kreftsyke kropp vil ta imot alkohol like naivt og selvfølgelig som det den tidligere har gjort. Lørdag var det min beste medisin. For hvert glass, hver slurk, ble jeg litt mer meg. Den utgaven jeg kjenner best. Bekymringsløs og tilfreds, fri fra sorg og kreft. Det kjentes så ubeskrivelig godt å være i ubalansert balanse igjen. Kanskje er dette virkelighetsflukt, og ikke frihet. At jeg flykter, men ikke er fri. Kanskje har akkurat dét like lite å si som jeg tenker at det bør ha.

Frihetsbegrepet har utvilsomt endret seg radikalt i løpet av mine tjuefem år. Når jeg nå bruker klisjéer på daglig basis, fordi jeg faktisk kjemper mitt livs viktigste kamp, fordi jeg faktisk befinner meg i et nærmest kronisk motbakkeløp, er følelsen av å være fri verdt så mye mer enn jeg noen gang trodde var mulig. Jeg skal aldri slutte å jakte på den. Jeg vil aldri slutte å absorbere den i høyeste grad, når jeg først finner den. For jeg finner den, alltid, til slutt. Og jeg ser allerede frem til å være ett med den igjen – med eller uten vin.

10 kommentarer om “frihet

 1. Hei! Jeg oppdaget bloggen din for en stund tilbake, og må bare si at jeg synes du skriver utrolig godt! Masse lykke til i kampen mot kreften!

 2. Har nettopp oppdaget din blogg, det er jeg glad for. Du skriver så fint. Ønsker deg masse lykke til videre i behandlingen. Stor klem fra ei som sender deg varme tanker og fine solskinnsdager.

  1. Hjertelig takk, Dagny, for at du leser det jeg skriver, for at du liker det, og for de fine ordene du nå sender meg.

   Alt godt ønskes deg,
   -T

 3. Jeg tror at for meg er frihet og kjærlighet nært knyttet sammen. De er to søsken som lever tett sammen og forsterker hverandre. Når du elsker noen gjør du de samtidig fri, og frie mennesker gir kjærlighet tilbake. I et solfylt vindu vil en plante blomstre, i en mørk kjeller vil den kunne visne. Noen ganger kan det føles som om noen har plassert oss i en mørk kjeller. Da er det viktig å ha mennesker rundt oss som fyller oss med kjærlighet og minner oss på den solfylte plassen som finnes der ute og venter på oss. Jeg synes det er godt å lese at du har mennesker rundt deg som gir deg mye kjærlighet og viser deg den solfylte plassen som venter på deg etter sykdommen er overvunnet. Jeg sender deg alle mine gode tanker for dette vet jeg du klarer å bli frisk av.

  1. Hei Ketil, og takk for kommentaren din!

   Jeg er enig: Kjærlighet og frihet er gjerne nært beslektet. Likhetene er tidvis der, i høyeste grad.

   Tusen takk for fine ord, og alt godt til deg!

   -T

 4. Du skriver utrolig godt, og får meg til å forstå hvor heldig jeg egentlig er! Nyt dagene og de små øyeblikkene. Jeg beundrer ditt pågangsmot og din vilje, dette skal du klare!

  Karoline

 5. Thea – you are truly an inspiring writer and help us understand what you are dealing with and going through on a daily basis. It is not easy to do but yet you do it with grace & courage! The writing must be healing for you and you do it beautifully!
  Our love and prayers to you! Carol and Steve Norvet

 6. Så vakkert formulert! Din personlighet og dine tekster gjør virkelig inntrykk, sender deg gode, varme tenker og ønsker deg all mulig styrke i tiden som kommer ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s