ett år

runde to

Jeg har; kjøpt min aller første leilighet. Sett én av mine bestevenninner gifte seg. Skrevet titusenvis av ord. Blitt ett år eldre. Vært i Sør-Frankrike, nok en gang. Bodd i – og flyttet fra – New York. Gått på ski for første gang siden videregående. Kysset ytterligere tre, fire frosker, uten særlig hell. Gitt mormor minst fire etterlengtede gjensynsklemmer. Blant annet.

Og alt dette på ett år. Det helt klart jævligste av mine tjueseks.

Ellevte mars to tusen og femten, og ingenting har vært det samme siden. For nøyaktig ett år siden i dag, fikk jeg diagnosen. Kreft. Alene, på Manhattan. Brått, og totalt uventet. Retrospektivt; startskuddet for et grusomt år. Uutholdelig, defekt, fordervelig og skarve – disse kummerlige ordene finnes det for mange av. Eller simpelthen for få.

Jeg forsøker å ikke glorifisere oppbrukte dager, det vil være krevende, for dagene før diagnosen var fine. De ser iallfall veldig vakre ut fra denne siden av tiden, etter alle disse dype dalene, etter alle disse dårlige dagene. Så langt nede. Så langt borte. Har jeg uttrykt meg selv eksplisitt nok nå?

Du kunne sagt det til meg for tre hundre og sytti dager siden. At jeg hadde ett år med smerter, cellegift, spredning og stråling i vente. At jeg skulle gjennom ikke én, men to behandlingsrunder, og dermed være farlig nær ved å kjenne meg hjemme på både Haukeland, Radiumhospitalet og Stavanger Universitetssykehus. At lukten av kald kaffe, antibac og død snart skulle være lukten av hverdagen. At jeg skulle være syk i ett år sammenhengende, minst.

Jeg hadde ikke trodd deg.

De sa;
livet ditt er satt på pause, du får det snart igjen, dette er forbigående og midlertidig. De sa ikke; at «snart», «forbigående» og «midlertidig» er relativt. Enn så lenge, er jeg kontrolløs. Over egen kropp og hverdag, egne psykiske og fysiske reaksjoner. Tidvis også over både hodet og hjertet – kontrollbehovet mitt ruster, det renner bort. Jeg krever å ha oversikt, og selv velge. Absolutt hver eneste gang jeg kan.

Her er skrivingen omtrent altavgjørende. For ei heller hadde jeg trodd deg, hadde du fortalt meg at flere titalls tusener skulle lese mine ord. At tusenvis ville gi uttrykk for hvordan disse bloggpostene affiserer, skaper ringvirkninger, gir mening der mening er mangelvare og så sårt nødvendig. At disse ordene kan redde liv, for i all ydmykhet; de har reddet liv. Stort, og helt avgjørende.

Jeg forstår viktigheten nå, ser bildet alle disse brikkene ønsker å vise. Altså har jeg valgt å tro at denne demonen av en sykdom likevel ikke er helt hensiktsløs. Takk for at du leser. Takk for at du bryr deg. Takk for at du forsøker å forstå meg.

12833223_10156699111225232_236630099_n

Tom for krefter, tom for overskudd, men aldri tom for håp. Aldri helt. Det er for mange av dere rundt meg til at jeg klarer gi opp, for mye kjærlighet og omtanke, jeg kan vel ikke tømmes når dere til stadighet gir meg påfyll. Jeg halveres, riktig nok, minker stadig og reduseres hele tiden, denne sykdommen gjør det selv mot den mest bastante og robuste. Men jeg forsvinner ikke. Jeg skal ikke forsvinne.

Ett år, og jeg har lært så mye. Blitt kjent med kreften, denne forferdelige følgesvennen som nekter å forsvinne. Blitt kjent med så mange vakre mennesker, noen borte, men de aller fleste fortsatt her. Òg, ikke minst; blitt kjent med meg selv, denne versjonen. Prøver, iallfall – det er en tidkrevende oppgave å måtte gjenkjenne det ugjenkjennelige.

Men i alt dette nye, finnes også det fine. For styrke kjenner jeg igjen. Dette året har vært fylt av det. Så har den kanskje vært her, hele tiden, denne styrken. I meg, i kroppen min og hjertet, i alle disse årene. Ventet på å slippes fri, håpet at den bare fikk bli. Jeg er overbevist om at den finnes i deg òg, i det lageret du ikke kjenner til. Men jeg håper av hele meg at du aldri vil forsikres om det. At du aldri får et år som dette.

 

 

57 kommentarer om “ett år

 1. KjæreThea💖
  Det heter»man får ikke mer enn man klarer å bære» Mon det,tenker jeg…nå tror jeg grensen er nådd for hva du skal orke å bære!Jeg har fulgt deg,blitt enormt imponert over din gode penn,og at du klarer å dele din fortvilelse og motløshet slik at jeg føler meg nær deg…Beundrer deg,du lille,STORE menneske!!!
  Ønsker,fra hjerte,at det nå skal gå rette veien,at våren og lyset kan gjøre dagene dine lettere💖

  1. takk for disse ordene, grethe! de varmer og rører meg – jeg setter stor pris på det du skriver, og at du skriver til meg. ønsker deg en videre herlig helg & ellers alt godt.
   -T

 2. Jeg skal ikke si at jeg vet hvordan du har det, for jeg har ikke opplevd det du har, men vit at jeg føler med deg og håper inderlig at du blir frisk. Ingen unge burde gå gjennom det du gjør. Klem fra meg

  1. kjære evelyn. tusen takk for en så fin hilsen. det varmer! ønsker deg en fortsatt flott helg, og ellers alt godt.
   -T

 3. Akk!! Alle dine triste og sterke, men fine ord! Alt i meg ønsker bare å gi deg en klem og si at dette går bra. Vit at det er så mange «bak skjermen» som heier på deg, tiltros for å ikke kjenne deg.. For dine ord berører!

  1. tusen, tusen takk, karoline! jeg setter virkelig stor pris på alt av omtanke, heiarop og hilsener. tar med meg fine ord videre, ofte nødvendig påfyll. så takk! og fortsatt god helg.
   – T.

  1. 1000 hjertelig takk for det, kjære deg! det er veldig hyggelig å høre, de fine ordene tar jeg med meg videre. alt godt til deg!
   -T

 4. Eg kjenner deg ikkje, mens ser bloggen din dukker opp med jevne mellomrom på Facebook, siden venner av meg tar tommel opp – de følger din blogg. Jeg ble nysgjerrig og leste. Hos deg ser jeg håp, styrke, vilje og lysten til å klare dette «store taket» – det er jeg overbevist på er også en del av din aller beste medisin. Kjennes noen dager særdeles tunge, så har du fortsatt mye å gå på. Stå på – like mye som spirene i våren vil presse seg opp og nyte sola og lyset – du vil blomstre – det kjenner eg på meg 🙂 Stor klem te deg og mammaen.

  1. hei, reidun! så hyggelig å høre disse fine ordene; takk! setter stor pris på at du leser, og legger igjen noen ord. ønsker deg en fortsatt fin helg, og alt godt ellers.
   -T

 5. Du inspirerer til å holde holdet oppe i tunge situasjoner. Situasjoner som forandrer liv, men likevel sitter du der med så mange fine ord. Triste, men også utrolig fine ord. Takk for at du deler fra din hverdag, og hvordan du har hatt det i et år nå. Jeg tror de som leser bloggen din setter mer pris på livet etter å ha hørt dine ord. Jeg gjør i hvert fall det, og det vil jeg takke deg for. Nå ønsker jeg deg alt godt videre! Og jeg gleder meg til å lese om den dagen du er kreftfri. For du er alt for god og flink til at livet skal ende her. Men husk en ting, du må holde hodet positivt. For positivitet er nøkkelen til et godt liv.

  1. kjære frida,
   tusen, tusen takk for så fin hilsen. setter stor pris på disse gode ordene. og helt enig; positivitet er virkelig nøkkelen, i min situasjon, så vel som i så mange andres. ønsker deg en fortsatt fin helg, og ellers alt godt.
   -T

 6. Enestående beskrivelse, enda en gang. Selv de som ikke har opplevd det du skriver om, må fornemme noe når de leser.
  Tror ikke noen vil kunne reflektere på en mer genuin måte. Du er unik, Thea.
  Stå på. Vi heier på deg.🌹
  Noen av oss vet hvilken tilværelse du snakker om. Likevel er det forskjellig fra person til person. Selv kreften er personrelatert. Du har tydeligvis fått din dose.
  Må våren bli et vakkert pusterom for deg. Må du få krefter til å puste inn livgivende vårluft, la det spire og gro opp et nytt, sterkt liv fylt av glede og livslyst.
  Stor klem fra Stavanger. ❤

  1. hjertelig takk, gode ingveig! du er god tvers gjennom, det smitter over – jeg blir like glad hver gang jeg hører fra deg. ha en fin lørdag! en god klem fra oslo til deg.
   -T

 7. Gode ord og vanskelige ord på en lørdag. Jeg tar dem med meg i hjertet. Klem.

 8. Hei gode Thea. Tenker på deg. Dette går bra. Gode klemmer fra Mona<3

  1. tusen takk for det, mona! dette skal gå godt! jeg setter stor pris på de fine ordene du sender. en god klem til deg, og ønsker om en fortsatt fin helg.
   -T

 9. Du virker som en trygg person, en person man gjerne vil ha som venn. Jeg tenker ofte på deg ❤

  1. for en hyggelig ting å si! takk, kjære deg! ønsker deg en fortsatt fin helg, og ellers alt godt!
   -T

 10. Kjære Thea!!

  Har ikke ord egentlig, annet enn at jeg virkelig heier på deg og krysser alt jeg har for at du kommer styrket og FRISK gjennom dette! Beundrer styrken du viser ved å dele med oss «her ute» det du opplever og hvordan du har det, nakent og ærlig. ❤❤

  1. kjære hanne!
   tusen, tusen takk for en veldig fin kommentar. jeg setter stor pris på disse fine ordene – virkelig!!
   ønsker deg en herlig helg, og ellers alt godt.
   -T

 11. Kjære Thea,
  all the best !
  En liten boktips : Anticancer, New Way of Life – skrevet av den amerikanske legen David Servan-Schreiber.
  Legen hadde selv sykdommen og skrev denne boka om alt – som vitenskaplig påvist – har en negativ effekt på kreftceller..
  Stay inn there og forbli så sterk som du er!

  Mvh Henrik

  1. takk, henrik, for oppløftende ord og tips! det setter jeg pris på. alltid interessant å lese om denne forjævlige sykdommen – blir aldri utlærd. ønsker deg en flott helg & ellers alt godt.
   -T

 12. Kjære Thea, navnesøster!
  Takk for at du deler historien og livet ditt med oss! For at du setter ting i perspektiv og gjør meg dødelig, men også høyst levende og takknemlig! Måten du setter ordene sammen på gir meg både gåsehud og tårer i øynene. Du rører og det du skriver setter spor.
  Da er det mars 2016. La dette året også fylles med dine ord, og takk for at vi fortsatt får være en del av din historie. Masse god bedring videre, kjære Thea!❤

  1. kjære thea!
   takk selv, for at du skriver dette til meg. det betyr nok mer enn du aner! jeg fortsetter å sette ord på dagene, og tør tro at både dager og ord vil bli langt mer positive og oppløftende i løpet av dette året.
   håper helgen din er flott, og ønsker deg ellers alt godt!
   -T

 13. Du virker som en så utrolig flott jente Thea! Jeg aner ikke hva du går gjennom, men jeg håper de fine dagene kan legge litt lokk på de vonde. Ønsker deg all lykke videre og heier virkelig på deg! ❤ Håper du får en flott helg ^^,

  1. tusen, hjertelig takk, kjære deg! jeg setter sånn pris på det du skriver, virkelig!!
   ønsker deg en fortsatt fin helg, og ellers alt godt!
   -T

 14. Så enkelt det er…. å ta livet for gitt. Disse endeløse dagene, mest hverdager selvfølgelig, men også mange festdager, som kommer og går. Vil liksom ikke tenke over hvor heldige vi er, vi som får være friske fra sykdommen som du strever med. Men ditt innlegg setter jammen livet i perspektiv, får meg til å undre og tenke igjennom hva jeg har og når jeg legger meg i kveld, skal jeg sende deg og alle dere som sliter med kreftdiagnosen varme tanker og positiv energi. Takk for at du deler og all mulig lykke til videre, du ga meg virkelig noe å tenke på i dag 💕

  1. hei, mariann!
   tusen, tusen takk en varm og fin kommentar – og varme tanker. det setter jeg virkelig pris på!
   ønsker deg en fortsatt flott helg, og ellers alt godt.
   -T

 15. Eg har prøvd å skrive denne meldingen mange gonge men aldri klart å finna dei rette ordå. Di blir kanskje Ikkje rette idag heller men di komme nå i all fall ut og fram; den dagen i fjor sommer når eg satt bekymringslaust på ferie og fekk telefonen om alvorlige celleforandringer va det deg og din kampanje, dine ord og din synlighet som gjorde det heila litt lettere og litt mindre skummelt og takle. Eg har fulgt deg siden, og har mange gonge hatt lyst te å prøva å forklara deg kor møje du betyr for meg og alle andre som fylle med på deg og dine opp- og nertura gjennom denne kampen. Du virke som et heilt fantastisk menneske Thea å eg heie på deg ❤

  1. kjære kristin!
   full forståelse for at det ikke alltid er lett å finne ord, men jeg er virkelig glad for at du sender meg disse. det er vondt å høre om dine alvorlige celleforandringer, det ønsker jeg ikke for noen, men godt du er informert om det – forhåpentligvis er du også kvitt det.
   tusen takk for at du skriver til meg, jeg setter sånn pris på det. ønsker deg alt godt!
   -T

 16. Hei på deg Thea.Rørende og sterk t det du skriver. Håper ting går rette veien for deg nå, og at alt blir bedre for deg.Lykke til og stor klem fra meg .

  1. hei, torhild! tusen takk for fine ord. setter stor pris på varmen og oppmuntringen! ønsker deg en fortsatt fin helg, og alt godt ellers.
   -T

 17. Takk for at du skriver og deler, vakre og modige deg. I dine ord og refleksjoner finner jeg kraft og en påminnelse om å sette pris på livet.

  Og ja, det bor en utrolig styrke i oss. For meg tok det elleve år med anoreksi før jeg oppdaget og kjente på denne styrken. Men den er der i oss alle.

  Klem til deg. ❤

  1. kjære deg,
   så glad jeg er for å høre at du fant styrken. jeg håper du kjenner mer & mer på den, og samtidig beveger deg lenger & lenger vekk fra sykdommen. og tusen takk for en virkelig fin kommentar – det setter jeg stor pris på!
   ønsker deg alt godt!
   -T

 18. Hei Thea❤️ Jeg har fulgt bloggen din en stund, og tenker veldig mye på deg og den kampen du kjemper hver dag. Det er noe spesielt ved deg og det du skriver så flott om, som gjør at jeg etter å ha lest, ikke blir usedvanlig trist, men ufattelig takknemlig. Jeg blir takknemlig over alt det vi tar for gitt…. over frisk vårluft, hverdagsøyeblikk med barna mine, en kopp kaffe med en venn. Ja… Alt dette jeg for over flere år tok som den store selvfølgelighet. Jeg er frisk, mannen er frisk, barna er friske. Men jeg vet hvor sårbart livet er, og jeg skal aldri slutte å være takknemlig. Aldri slutte å være til stede i eget liv. I øyeblikket. Takk for at du skriver så fint om kampen du kjemper, ordene dine gjør så mye med meg. Jeg skal være innom bloggen din jevnt og trutt, helt til du har overvunnet dette❤️ For det skal du! Håper du kommer deg greit igjennom den nye uka som står for tur, og at du finner noen vakre øyeblikk.

  1. hei, johanne!
   tusen, tusen takk for både omtanke og en så flott, varm & god kommentar! jeg blir helt rørt. rett & slett! jeg gjør – og skal fortsette å gjøre – mitt aller beste for at du, blant andre, skal se meg overvinne dette.
   ønsker deg en videre nydelig uke, og ellers alt godt!
   -T

 19. Kjære deg – som jeg ikke vet hvem er. Men du kjenner niesen min.
  Kreften har jeg sett på nært hold. Hos mamma og pappa, som døde. Og hos den ene søsteren min. Hun sovnet stille inn en tidlig sommerdag ifjor. Vi hadde håpet at hun skulle få en sommer, kanskje en siste høst sammen med oss. Og en liten gnistrende flamme av håp skinte og blafret mesteparten av tiden: kan det skje et under?
  Hun fikk 5 uker.
  Thea – uansett hva som videre hender med deg og dine dager – den gjerning du gjør nå, ved å dele ditt liv med oss, setter dype, varige spor.
  Du er uten bitterhet og sinne; din styrke og klokhet er ikke av denne verden, tenker jeg.
  Ordene dine stråler mot meg. Jeg håper du innerst inne i deg har den samme ufattelige freden som min søster hadde.
  Hun var trygg.

  1. hei, kjære tine christine!
   ja, jeg kjenner godt niesen din, og det enormt tragiske sykdomsforløpet til din søster. helt grusomt – det sjokkerer meg enda hvor fort det kan snu, hvor fort et liv kan forsvinne. sender mine beste tanker til deg!
   ellers; tusen takk for fine & varme ord. det setter jeg så stor pris på! inni meg er freden, tryggheten og roen, og hva enn utfallet blir for meg, er det fint å kjenne på dette.
   jeg ønsker deg en fortsatt fin uke, og ellers alt godt.
   -T

 20. Kjære deg og takk for disse ordene som fester seg, gjør at jeg tenker på deg ofte. Reflekterer over det du beskriver, måten du skriver på er vakker selv om innholdet er brutalt. I dag skinner solen, det er vår i luften. En dag nærmere slutten av disse åtte ukene med behandling for deg. Step by step, day by day.. Ville egentlig bare si at jeg tenker på deg, heier på deg og beundrer deg! Hold ut, du har en stor heiagjeng ‘her ute’ 🙂 God klem sendes din vei ❤

  1. hei, kjære cami!
   tusen takk for omtanke, og for en så fin kommentar! det setter jeg stor pris på.
   nå er jeg over halvveis i en behandlingsperiode bestående av seks cellegiftkurer over atten uker (litt mer tidkrevende denne gang, sammenliknet med forrige rundes åtte intense haukelanduker). det går så absolutt den veien det skal, takk & lov!
   igjen; takk! jeg setter så stor pris på det!
   ønsker deg en videre vakker uke, og ellers alt godt.
   -T

 21. Hej Thea! Jag fick samma diagnos som dig, för ett åt sedan. Jag opererades samt fick strålbehandling och cytostatika innan sommaren, så jag vet vad du gått igenom. Än så länge ser allt bra ut för mig och jag hoppas det förblir så. Försöker ta vara på livet och göra sånt som gör mig lycklig.
  Jag hoppas du snart är klar med omgång två och att alla elaka celler är borta för alltid.
  Kramar från Jenny (Sverige)

  1. kjære jenny!
   takk for ordene du legger igjen her på bloggen – oppløftende, varme og fine ord! det setter jeg stor pris på. og så er jeg veldig glad for å høre at du holder deg unna tilbakefall, forhåpentligvis er du også kreftfri i dag.
   snart er vi godt på vei mot friskmeldingen, begge to. det skal jeg iallfall gjøre mitt aller beste for at vil være tilfellet, etter denne runden.
   alt godt til deg, jenny!
   -T

 22. Stå på videre, Thea! Du imponerer meg. Til tross for alt du har opplevd det siste året har du fortsatt engasjement og viljestyrke uten sidestykke. Du er virkelig en god formidler, og jeg håper du fortsetter med det nå og senere, når du er frisk igjen (for det blir du, det er jeg overbevist om!). Jeg hadde definitivt kjøpt boken din! Hilsen fra en jevngammel fan ✌️

 23. Tenker på deg og kampen du kjemper ! Ønsker deg alt det beste, og håper at du fortsatt er STERK i troen ! Håp betyr alt💜💜

 24. Jeg vet ikke hvor du er akkurat nå. Men håper du er vakkert tilstede i din verden – uten for mye smerter, uten angst, og at du – snart eller om lenge, lenge – vil komme tilbake til oss som savner deg. Dine betraktninger vitner om en usedvanlig reflektert, intelligent og tiltalende personlighet. Du utgjør en forskjell i manges liv.

 25. Har vært kreftfri 1 år, men jammen hadde jeg godt av din vinkling på et år med sykdom. Takk for at du har fått meg til å se tilbake på dette året med «gladbrillene» på. Tenk, jeg har på nært hold fått følge to små barnebarn utvikle seg og vokse – jeg har fått være mye sammen med min pappa på 86 år – har fått være tilstede og hjulpet min handikappede storebror -har vært på hytta mange ganger – har mottatt og gitt omsorg til mine to fantastiske sønner og flotte svigerdøtre – har fått et enda dypere og nærmere forhold til min kjære søster – har hatt min mann ved min side hver dag. Sist men slett ikke minst, har jeg truffet mange fantastiske personer på Pusterommet – og fått trene, prate og knyttet nye vennskap. Tusen takk for at du fikk meg til å se tilbake på dette året uten å tenke sykdom, smerter, ubehag og angst.

 26. Thea💕Hvordan går det med deg? Håper så inderlig at ting går litt mer din vei nå som våren er kommet!😉Tenker på deg- og heier på deg!!

 27. Stum av beundring. Jeg heier på deg og håper du får en fin uke i vårværet.
  Stå på<3

 28. Du skriver fint om noe som er en vanskelig virkelighet for mange. Jobber selv med mange mennesker i din situasjon på Radiumhospitalet. Har hele veien vært imponert over den styrke og den livsglede så mange av våre pasienter viser. Har selv vært pårørende og taklet det mye dårligere enn deg og alle de andre som står midt i det. Fint at du deler. Det gir både hjelp og styrke til andre. Stå på og lykke til. Heier på deg og krysser fingrene 💜

 29. La meg først si… ord blir fattige i en slik sammenheng. Jeg kommenterer sjeldent på blogger, og har kommet over din historie først nå i det siste, men en bedre skribent skal man lete lenge etter. Måten du skildrer situasjoner og følelser på får tårene mine til å renne. igjen og igjen. Man kan ikke sette seg inn i din situasjon uten å ha vært der. Bare prøve å støtte så godt man kan. Livet kan være så urettferdig, og du er helt RÅ som kjemper så hardt tilbake. Jeg heier på deg. Virkelig! At du, på tross av lite krefter, oppfordrer andre til å gjøre noe så viktig som å sjekke seg er beundringsverdig. At du tar oss med i en vanskelig tid, hvor mange andre fort ville isolert seg, er også helt beundringsverdig. Du vekker de viktige verdiene i livet. Du setter dagene, månedene og året i et annet perspektiv og får meg til å sette, om mulig, enda større pris på det jeg har. Stå på Thea ❤ Ingen fortjener dette og jeg ber virkelig for at hverdagen skal smile til deg. Igjen. 🙂

 30. Kjære Thea!
  Jeg har aldri hatt noen nær meg som har fått denne grusomme diagnosen, men jeg begynner på sykepleierutdanningen nå til høsten, og håper så inderlig du har møtt på noen gode sykepleiere på din vei! At du har mye god familie rundt deg og de beste vennene du kan tenke deg! Du virker som en fantastisk sterk og herlig jente, jeg ønsker alt godt!

  Stå på Thea!❤️ Vi har ingen å miste til denne grusomme sykdommen!
  Mvh Hanna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s