Til høsten spiller Aksel Hennie voldelig kjæreste på kinolerretet. Privat er han en langt mykere mann som gjerne tar samboeren Tone Damli i forsvar.
Publisert i: Dagbladet, 9. april 2012.
– Er det én karakter jeg skulle ha blitt hata for, er det denne, sier Aksel Hennie (36).
Det er Trond han snakker om. Karakteren han spiller i dramafilmen «90 minutter», som har premiere til høsten.
– Han misbruker og mishandler kjæresten sin, og er antageligvis på et sted i livet hvor han ikke har det spesielt bra. Han drikker og bruker dop, og er generelt en fyr som sliter. Hvor langt kan en person presses? Hva skal til for å være så vond mot ei man elsker? spør Hennie.
Kontaktet voldsmenn
På mange måter er det den verste karakteren Hennie har spilt i løpet av sin 14 år gamle karriere.
– Dette er første gang jeg har opplevd at jeg ikke fullt ut forstår min karakters handlinger. Jeg kan relatere til hvorfor han handler som han gjør, men valgene hans er så langt utenfor hva jeg selv står for som menneske. Likevel er det en tematikk som engasjerer meg enormt, som jeg ønsker å være med å sette fokus på, og som gir meg utrolig lyst til å jobbe.
I forkant av innspillingen var Hennie i kontakt med flere mennesker som har misbrukt andre, eller slitt med rusavhengighet, for å danne seg et mer nyansert bilde av karakteren sin.
– Det er skremmende lite forskning på personer som utøver vold, sier han og slår hånda engasjert i bordet, før han ansiktet mildner.
– Og i mangel av den, måtte jeg forske på egen hånd.
– Løp rundt nakne
Hennie søker de knallharde historiene når han skal tre inn i en ny rolle, og mener «90 minutter» har nettopp dét.
– Jeg tror historien kom til Eva (Sørhaug, regissør, journ. anm.) under opptak av «Lønsj». Vi hørte en stygg krangel fra et åpent vindu i en leilighet. Politiet kom, og etter et par minutter ble vinduet lukket rolig igjen. Det var et sterkt bilde. Jeg håper filmen vil bevege og berøre publikum. Jeg mener det er helt umulig å ikke gjøre seg opp noen tanker når man ser den. Og det er en jævlig kul tanke. En viktig tanke.
– Det er veldig dyktige skuespillere som forhåpentligvis formidler en skremmende realitet på en reell og troverdig måte.
Pia Tjelta, Mads Ousdal, Bjørn Floberg og Kaja Varjord er blant dem som står på rollelista. Sistnevnte spiller Hennies kjæreste og debuterer med det på kinolerretet.
– Kaja er udiskuterbart en utrolig dyktig skuespillerinne. Det er merkelig å skulle «banke» og «voldta» en jente etter å ha kjent henne et par dager. Men hun er sjukt tøff. Vi løp rundt nakne hele dager på settet og sloss, og det er vanskelig å se for seg en annen skuespillerinne ta imot det samme som henne på den måten. Jeg vil absolutt jobbe mer med henne.
Forsvarer Tone
På privaten er Hennie samboer med artist Tone Damli (23).
Sogndalsjenta skapte debatt da musikkvideoen til låta «Look Back» ble sluppet for en drøy måned siden, og Damli mottok kritikk for å ha spilt på sex.
Hennie var raskt ute med å ta sin kjære i forsvar ved hjelp av mikrobloggtjenesten Twitter.
– Lett! Jeg vil alltid ta henne i forsvar. For resten av livet. Og Tone er så rolig og sindig. Jeg er mer temperamentsfull og hissig. Man snakker ikke nedsettende om dama mi, ass. Da sier jeg ifra, sier skuespilleren engasjert.
– Det er så smålig. Jeg blir trøtt av å tenke på det, sier han og rister på hodet.
– Det verste jeg vet
Han mener at janteloven er rota i debatten, og har lite til overs for det.
– Det er det verste jeg vet om. Jeg har null respekt for mennesker som ikke unner andre suksess. De kan dekke seg bak feminisme, eller hva enn det måtte være, men jeg vil alltid være uenig med folk som dytter andre ned for å synes bedre selv.
Damli og Hennie har vært et par siden 2009. I et nylig intervju med magasinet Det Nye snakket Damli åpenhjertig om at hun ser fram til både bryllup og barn. Men Hennie ønsker ikke å uttale seg om dét.
– De uttalelsene får Tone ta seg av. Men jeg elsker at hun snakker om det, det betyr jo at hun er glad i meg, smiler han.
Vil regissere mer
Hennie har også jobbet en del bak kamera de siste årene. Med «Uno» debuterte han som regissør. Siden har han regissert flere titalls reklamefilmer, blant annet for Mills og Tine.
– Jeg synes det er gøy. Enkelt og greit. Med reklame får jeg jobbe med dritflinke folk. Det lages mye bra reklame i Norge, og jeg lærer mye av å jobbe med det.
Og han utelukker ikke at han vil regissere flere spillefilmer framover:
– Når det føles riktig. Som regissør er ansvaret et annet, og jeg skal være helt sikker på at historien betyr nok for både meg og publikum før jeg gjør det.
Sjelden stolt
«Hodejegerne» har hatt enorm suksess i flere land utenfor Norges grenser. Åpningsuka i Australia resulterte i gode tall, og en førsteplass på lista for kinofilmer med begrenset visning. I tillegg har Hennie blitt rost opp i skyene av flere amerikanske medier for sin innsats i filmen, også Mark Wahlberg har ifølge VG lagt sin elsk på filmen.
– Veldig gøy! utbryter han, og legger til:
– Det er jævlig kult, og jeg er stolt og takknemlig.
– Er du ofte stolt over egne prestasjoner?
– Nei, det er ikke ofte. Men når det jeg gjør appellerer til publikum, blir jeg stolt. Alt handler jo om det – at publikum får noe ut av det jeg gjør.
Han forteller at «Hodejegerne» har åpnet mange dører for ham, at han har vært i mange møter og møtt mange kule folk.
Det til tross er det en annen film han omtaler som den han er mest stolt over – «Uno», som han selv skrev manus til, regisserte og spilte i, og beskriver som «veldig nær og personlig».
– Mild overdrivelse
– Hva tenker du om de som er kritiske til at «Aksel Hennie er i alle norske filmer» ?
– Det handler om uvitenhet. Jeg har vært med i filmer som har gått bra. Det er synd at folk ikke ser annet enn de filmene som blir «hypa» opp. Det finnes mye bra norsk film som folk ikke ser.
Hennie finner fram kalkulatorappen på iPhonen og skisserer et regnestykke.
– La oss si at det lages 20 filmer i året. Jeg debuterte i 1998, altså 14 år siden, og har spilt i 12 filmer siden. Jeg er ingen matematiker, men la oss regne at det er laget rundt 200 filmer siden jeg spilte i min første, da. Da er det en mild overdrivelse at jeg har vært i alle, ler han.
Drømmer om de beste
Hennie har også vært på audition for flere Hollywood-filmer, og har blant annet prøvespilt for den femte «Die Hard»-filmen «A Good Day to Die Hard».
– Jeg søker ikke til Hollywood, men til publikum. Jeg ble kontaktet av et management, som igjen satte meg i kontakt med et agency som ville fronte meg. Men norsk publikum er det viktigste for meg. Norsk er språket mitt, og det er her jeg kommer fra. Internasjonal suksess er mer en drøm enn et mål.
Nå drømmer Hennie om å spille mot verdens beste skuespillere, og å jobbe med verdens beste regissører:
– David Fincher, Paul Thomas Anderson og selvfølgelig Sean Penn. Men det er en drøm. Ikke et mål, gliser han.
Dette intervjuet sto først på trykk i Dagbladet, 9. april 2012.