Idas ekstreme prosjekt

Publisert i: Dagbladet, 25. september 2013.

I tre måneder har Ida Fladen (27) takket ja til å prøve alt av livsstilsråd som har kommet hennes vei. Sånt noe blir det tv av.

I kveld har programmet «Prosjekt perfekt» premiere på NRK3.

– Jeg ville ta det litt på kornet og teste ut alt på én gang, og finne ut om det vil gi et perfekt liv, som disse rådene faktisk lover at de vil gjøre, forklarer Ida.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Ekstreme grep

I løpet av tre måneder som forsøkskanin, prøvde 27-åringen det aller meste: Fra fallskjermhopping til bikramyoga. Det første hun gjorde var å teste ut sin egen fysiske alder.

– Jeg ble 50 år! Da sier det seg selv at man trenger å gjøre noen grep, at var det på høy tid, sier Ida.

Og hun gjorde noen grep. Noen av dem opplevde hun også som ganske ekstreme.

– Det var mye jeg synes var ekstremt. Tarmskylling syntes jeg var veldig rart. Spesielt fordi jeg skal vise det på tv, og hadde med meg et helt tv-team inn i et bittelite rom. «Ja, nå putter jeg slangen opp i rompa på Ida», liksom. Det var litt flaut, innrømmer hun.

• Se hvordan det gikk da Ida testet tarmskylling i klippet øverst.

Detox-helevete

– Jeg gikk også uten mat i tre dager, og bare drakk juice, da jeg var på detox. Det er jo utrolig vanlig, så jeg skal ikke føle meg supertøff som gjorde det, men jeg syntes det var et helvete. Jeg har aldri gått to timer i mitt liv uten mat engang.

Men alt var ikke like grusomt.

– Jeg fikk meg jo katt, fordi du blir lykkeligere med kjæledyr. Og den har jeg selvsagt enda. Jeg kom også nærmere familien og vennene mine ved å følge livsstilsråd. Jeg lærte også å trene, noe jeg ikke hadde gjort på sju år, sier Ida.

– Forsøkskanin

Hun har aldri vært særlig kritisk til eget utseende, mest fordi hun alltid har vært fornøyd med sin ytre fasade. Men så er det heller ikke dét «Prosjekt perfekt» handler om, forteller Ida.

– Det går mer på hvordan man føler seg, ikke hvordan man ser ut. Jeg var slapp, hadde lite energi og fikk ikke gjort det jeg ville fordi jeg ikke hadde overskudd til det.

Med den nye tv-serien, håper Ida å sette et søkelys på presset om å være perfekt, og å fungere som en slags veileder i jungelen av livstilsråd.

– Det er helt umenneskelig å leve opp til det presset. Jeg har brukt meg selv som forsøkskanin for å vise at det ikke går an, at vi alle må finne vår egen vei. Og kanskje blir det lettere for andre å finne fram i denne jungelen etter å ha sett meg teste ut alt dette, sier hun.