Valens skandaler

Publisert i: Dagbladet, 6. juni 2014.

Han har blitt anklaget for homohets, vært involvert i en ganske så omtalt skyteepisode, et litt mindre omtalt knivdrama og fått krass kritikk for sin til tider så drøye humor.

Som Kristian Valen (39) selv sier:

– Jeg har en lei tendens til å havne i avisa for de tingene jeg kanskje ikke vil være i avisa for.

Nå er rogalendingen tilbake på TVNorge, fem år etter at han sist var på kanalen, med underholdningsprogrammet «Kanal Valen». I kjent stil, skal han parodiere andre kjendiser, som dronning Sonja, Leo Ajkic og kaffekongen Herman Friele.

Solarium og angrepiller

Valen er en mester på å etterlikne andre kjendiser, men må også med jevne mellomrom tåle at andre gjør litt narr av ham.

Som konferansier Thomas Giertsen under TVNorges høstlansering i går.

«Det fine med å ha Kristian hjemme, er at man vet når det er nye lysrør i solsengene», sa Giertsen blant annet fra scenen i Folketeatret, før han serverte Valen en «typisk Kristian Valen-frokost», bestående av egg, bacon, Jägermeister og «angrepiller til dama»».

– Jeg synes det var dritkult, det Thomas gjorde. Jeg var kanskje den som lo mest. Det går ikke på meg personlig. En komiker skal ta det bildet som er skapt av Kristian i avisene og kødde med det, og det er det han gjør. Hadde det gått på meg personlig, hadde jeg kanskje taklet det på en annen måte. Men jeg ler jo. Dette med yngre damer og nye lysrør i solsengene, jeg synes det er show, det er litt av pakken og jeg må bare tåle det.

– Den Kristian jeg leser om i avisene, kjenner ikke jeg engang. Du blir en slags underholdningsfigur.

EVIG RABAGAST: Han har skapt over gjennomsnittet mange «skandaleoverskrifter». Kristian Valen mener han har lært av sine feil, men bedyrer at han fortsatt er en rabagast. Til høsten er han tilbake på TVNorge med «Kanal Valen». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

EVIG RABAGAST: Han har skapt over gjennomsnittet mange «skandaleoverskrifter». Kristian Valen mener han har lært av sine feil, men bedyrer at han fortsatt er en rabagast. Til høsten er han tilbake på TVNorge med «Kanal Valen». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

– Frustrerende

– Jeg er fortsatt den rabagasten jeg var for ti år siden, men har hørt på erfarne fjellfolk som har rådet meg til å ligge lavt.

– Du har kanskje også lært av dine egne feil?

– Åh, herregud, ja. Det er derfor jeg ikke er bitter. Jeg ser tilbake på det som jeg tidligere kan ha følt var urettferdig, og føler at det er helt ok og forståelig nå.

– Blir du sur av måten du fremstilles i media på?

– Nei, jeg har aldri vært bitter, sur eller forbanna. Frustrert, ja, sier Valen og utdyper:

– Familiemedlemmer griner over telefonen på grunn av det de leser i avisene. Du vet at det ikke stemmer og du kan bevise det, men likevel er det en greie med at «det står jo i avisa, det er jo på TV, da må det jo være sant». Det har vært frustrende en stund.

Nå har han akseptert det, sier han, at det er sånn. Det har familien òg. Og det første han gjør når han møter potensielle kamerater eller kjærester, er å fortelle om «pakken Kristian Valen» – de dårligste sidene først.

– Jeg gjør motsatt salgsteknikk, og sier at dette er noe av det du må forholde deg til. Tåler du det, er du hjertelig velkommen inn som kompis eller hva det måtte være.

Singel

Han er for tiden singel, 39-åringen. Forrige måned meldte han selv at det var slutt mellom ham og samboeren, Carina Reiersen (27), etter fire år.

– Nå bor jeg alene med knekkebrød, sier Valen.

– Hvor bor du egentlig?

– Det må du spørre Skatt Øst om. USA sier at jeg er amerikaner, og Norge sier at jeg er nordmann. Jeg skatter begge plasser. Ifølge skattepapirene er mitt hjem i LA, det er det jeg eier. I Norge har jeg et norsk firma som eier en jobbleilighet i Oslo, som jeg er i når jeg er på scenen eller gjør tv-innspillinger, som nå. I USA, leier SBS Discovery huset mitt for å spille inn serien. Nei, dette vet ikke jeg, jeg strøk i matte, sier en forvirret Valen og ler.

Blir starstruck

Han eier iallfall en millionvilla i Hollywood Hills.

Uten at Valen vil nevne navn, forteller han at flere storheter har vært i huset hans. Barndomsidoler, skuespillere og musikere han lenge har sett opp til.

Valen fra Hillevåg legger ikke skjul på at han synes det er stort, at han blir starstruck. Men så er han også veldig klar over at de bare er mennesker, de òg.

– Selvfølgelig blir jeg starstruck når jeg treffer Al Pacino og sånt noe. Men så går det veldig fort over, for du ser jo at det er bare vanlige folk, enten de spiller i Plumbo eller er Slash i Guns N’ Roses. Det er vanlige folk, det høres kleint ut, men det er sånn det er.

Han blir stadig invitert til store fester og røde løpere i Los Angeles, men er ikke komfortabel med den delen av kjendistilværelsen. Synes det er upersonlig, og ser ikke helt meningen med det alltid.

– Det er utrolig mange, i USA og i Norge, som utad ser ut til å leve et glamourliv, men jeg vet at de har et helvete hjemme. Jeg vil heller ha det omvendt.

Valen-kanalen

Tilbake til «Kanal Valen». Om kort tid drar han tilbake til Los Angeles for å ta med seg en bit av sitt glamorøse stjerneliv inn i den norske tv-serien.

– Vi har faktisk laget til et studio i huset mitt i Los Angeles. Noen av gjestene som kommer har jeg truffet via private arrangementer, de har vært i huset før og gjort «galne» ting der før. Så får vi se hva vi bruker av det, sier en hemmelighetsfull Valen, som ikke vil røpe navn før alt er i boks.

Programmet er Valens forsøk på å ta et oppgjør med det Ola Nordmann mener er «møkka-tv» og en flod av billige tv-konsepter. Han har samlet tv-kanaler i samme hus, Kanal Valen: Både CNN, Al-Jazeera, NRK og TV 2 får gjennomgå.

– For første gang får vi parodiere engelsktalende programmer, og det er kult. Det var litt vanskelig å selge det inn, de var usikre på om nordmenn ville ta det, men jeg fikk jo frie tøyler og tror ikke nordmenn er så enkle at de ikke vet hvem Angela Merkel er. De vet hvem det er, selv om hun snakker tysk. Det å få dra inn det, er jeg spent på.

– Gjenkjennelig Valen-tv, men mer internasjonalt, altså?

– Ja, det kan du gjerne si. Hvis du går på Stones-konsert, og de plutselig drar fram synthezisere bare for å være nyskapende, blir det feil. Dette er mer meg, og de jeg har vært heldig å få jobbe med. Vi får gjøre det vi liker best. Og hvis pulikum òg liker det, er det bare positivt.