trehundreogsekstifem

tanker

For et grusomt år vi nå skal legge bak oss.

For noen hinsides forjævlige trehundreogsekstifem dager som har gått, dagene som altså utgjør 2015; et vondt, vanskelig og sårt år. Irriterende, frustrerende og seigt.

Vi lever i en dysfunksjonell verden. Millioner av mennesker har i år flyktet fra det de én gang kalte et hjem, ut i det usikre, bare en bedre fremtid med spørsmålstegn bak. Det er bare mørke her. Mennesker dør fordi de ikke har tilgang på nok næring. Barn vokser opp foreldreløse fordi sykdom – som det finnes en kur mot, bare ikke der – dreper mor og far.

Og så finnes også all denne elendigheten her, i verdens beste land.

Mer enn seks tusen av oss er hjemløse. Antall rusmisbrukere er trolig langt høyere, gjerne det dobbelte. Rundt hundre tusen norske barn utsettes i dag for en eller annen form for omsorgssvikt. Hver tiende norske kvinne har blitt utsatt for voldtekt.

Sønnene våre blir terrorister, mødre svikter og bedrar. I vårt lille land, i vår lille verden.

Så kan jeg selvsagt skrive metervis om mitt mismot, la tungsinn stå som tittel, for så å velte meg i egen rennesteinsgugge. Dette året, som nå svinner hen, har vært piller, smerter, sykdom og tårer. Døden på betongfat, om du vil.

Nok nå!

For her er det fine; vi kan velge. Hvordan vi vil se verden, hvordan vi ønsker at verden skal se oss. Og i likhet med samtlige år, har også det som nå skal erstattes, handlet om valg. Om vår rett og vår evne som mennesker til å velge.

Jeg kan ikke velge å være frisk, men jeg kan velge å se det fine, så godt det bare er mulig. I stedet for det vonde og vanskelige som har vært, ser jeg; sterkere relasjoner, engler forkledd som sykepleiere, et helsevesen som er trygt og tilfredsstillende, venner som sier «jeg er glad i deg» så mye oftere til hverandre, en familie som gir meg ubegrensede mengder varme og kjærlighet, og dager der jeg stort sett har hatt det godt.

Vi kan ikke velge å bo i et land der det ikke finnes utfordringer eller ulikheter. Der det er unison enighet om alt, ingenting noensinne forandres, og ethvert individ til enhver tid har det oppriktig godt med seg selv.

Vi kan ikke velge oss en verden der hverken sult, sykdom eller krig finnes. Der vi alle er likestilte, og alt til stadighet er i balanse. Der barn kan leke og voksne kommunisere, uten å tenke over utseende, religiøs, etnisk eller politisk tilhørighet, kulturell bakgrunn, kjønn, alder eller seksuell orientering.

Det landet, den kloden, eksisterer ikke. Men vi kan velge å bidra til at en slik eksistens er i litt nærere rekkevidde. Vi kan velge å se det gode i mennesket foran oss, i situasjonen vi brått ble dyttet inn i, i året som har gått – og i året som kommer.

Så;

For et fint år vi nå skal legge bak oss.

For noen himla herlige trehundreogsekstifem dager som har gått, dagene som altså utgjør 2015; et varmt, vakkert og fargerikt år. Givende, berikende og godt.

Takk, alle, som har bidratt. Og velkommen, 2016.

IMG_9885

2015 har vært et godt år – sånn velger jeg å se det, og ønsker alle et godt 2016!

23 kommentarer om “trehundreogsekstifem

 1. Hei Thea 🙂
  Da du første gang(som jeg fikk med meg) publiserte en blogg om at du hadde fått kreft, kommenterte jeg med at jeg synes det er dypt urettferdig at så unge og flotte mennesker får en slik fryktelig diagnose. Det mener jeg fremdeles, men «ironisk» nok er det nå min tur å få denne beskjeden 😦 Rett før jul fikk jeg diagnosen og 4/1 er det opp til Haukeland for min del også. Ditt pågangsmot og holdning er en inspirasjon for meg og mange andre.
  Jeg velger den samme holdningen som deg, kreften skal ikke få knekke meg, jeg ber bare om en sjangse til å bekjempe dritten, det sier legene at jeg skal få muligheten til 🙂
  Kanskje vi treffes på Haukeland, uansett så ønsker jeg deg lykke til med behandlingen og håper 2016 blir ett flott år for oss begge.
  Stay Strong hilsen John Gunnar 🙂

  1. Hei, John Gunnar!

   Kreft er en dypt urettferdig diagnose å få, uansett alder, og i det hele tatt. Fryktelig, som du sier, at også du skulle få denne! Godt at du kan finne noe fint i mine ord, og så kan jeg ikke få understrekt nok hvor ufattelig dyktige, varme, kompetente og imøtekommende Haukeland-teamet er! Når det nå først skulle bli som det ble, må du iallfall vite at du er i de beste hender. Det håper jeg du kjenner på.

   Ønsker deg det aller beste for dagene fremover, særlig når du nå skal bekjempe denne dritten – det skal du! 2016 skal bli så godt det bare kan. Alt godt, John Gunnar!

   -T

  1. Takk, Camilla! Og ja – det er de virkelig, og de fortjener enhver hyllest de kan få!

   Alt godt,
   T.

 2. Kjære Thea,
  Det herlige fighter-hjertet ditt rommer så mye – varme, godhet og evnen til å sette det hele i perspektiv.
  Håper du får en god nyttårsfeiring. 2016 blir ditt år tror jeg!
  Stor klem fra Marit

  1. Tusen takk for så gode ord, Marit! Det setter jeg stor pris på, virkelig!
   Ønsker deg det aller beste for året som kommer, og håper det står godt til ellers.
   Varme hilsener,
   T.

 3. Jeg følger med deg Thea, ønsker at 2016 vil bli et godt år for deg😊

  1. Kjære Reidun, hjertelig takk!
   Håper at også du får et fint år, og ønsker deg ellers alt godt.
   -T

 4. Igjen – jeg gripes av det du skriver. Måtte 2016 bli like givende, berikende og godt. Takk for at du deler. Det er givende, berikende og godt.

 5. Kjære Thea,
  Jeg kjenner ikke deg, men ved å følge bloggen din blir jeg så imponert over hva du skriver og hvordan du møter utfordringer. Jeg ønsker deg av hele mitt hjerte at du skal få et flott 2016.
  Klem Reidun

  1. Reidun,
   Hjertelig takk for en så fin hilsen. Jeg setter stor pris på at du tok deg tid til å skrive dette til meg, og vil ønske deg det beste for året som kommer. 2016 skal bli bra!
   Alt godt,
   T.

 6. Har brukt dagen på å lese gjennom alle blogginnleggene dine. Fy søren så flink du er til å skrive. Og fy søren så vondt det er å lese. Vi er omtrent på samme alder. Begge fra Stavanger. Hadde jeg møtt deg tilfeldig et sted er jeg sikker på at jeg hadde tenk «kul dame». Etter å ha lest bloggen don tenker jeg det samme. Og så mye mer. En eller annen gang ses vi kanskje et tilfeldig sted i Stavanger. Da skal jeg tenke kul dame. Kul dame somfullførte hele motbakkeløpet. Måtte 2016 bli ditt år! Øsnker deg all mulig lykke til.

  1. Kjære Susanne!

   Tusen, tusen takk for en så fin kommentar – jeg setter enormt stor pris på at du ville legge igjen så gode ord.
   Skulle vi en dag møtes tilfeldig, må du gjerne prikke meg på skulderen, si hei. Det er bare hyggelig!

   Ønsker deg det aller beste for det kommende året, og ellers alt godt.

   -T

 7. Kjære Thea
  Du er ei god og sterk jente som jeg ønsker masse godt i året som kommer:) Du skriver utrolig flott:)
  Gode klem fra Jill

 8. Hei Thea!
  Jeg har fulgt bloggen din siden du ble syk. Takk for at du deler! Det gir alle en innsikt hvordan det er å ha kreft og ikke minst være i behandling, selv om det egentlig er umulig hvis en selv ikke er i den situasjonen. Jeg er i samme situasjon som deg, og kom som et like klart lyn fra himmelen som for deg. Rart det der hvordan livet må settes på vent sånn helt plutselig. Men vi klare det vettu! Ønsker deg alt godt for 2016 og all lykke til med neste runde!

 9. Kjære Thea.
  Du er helt rå!
  Du er et forbilde!

  Godt nyttår til deg.
  Hilsen June 🙂

 10. Kjære Thea
  Det er en flott og sterk opplevelse å følge bloggen din. Du inspirerer på mange områder. Ønsker deg alt godt i det nye året. Måtte det bli DITT år.

 11. Du er så god med ord, Thea!! Tusen takk:) ønsker deg et fantastisk 2016!
  Klem fra Ingrid

 12. Takk for en veldig fin tekst om året som har gått! Jeg tror du setter ord på hvordan mange av oss har opplevd 2015. Jeg kjenner meg i hvert fall veldig igjen i det du skriver. Tusen takk! Ønsker deg alt godt for 2016, og ser fram til å følge bloggen din videre.

 13. Kjære Thea, jeg blir så rørt av å lese innleggene dine, og høre de kloke ordene dine, samtidig som jeg blir fryktelig lei meg fordi du nå skal gjennom tøffe behandlinger igjen. Kreft rammer så urettferdig og brutalt. Heldigvis er vi skapt med uante krefter, som mobiliseres i tøffe situasjoner – og disse kreftene vil hjelpe deg gjennom denne perioden også. Ønsker deg masse lykke til med behandlingene, ta godt vare på deg selv, og ta innover deg all den positive energien du kan få. Vi er mange som heier på deg:) Du er i de beste hender på Radiumhospitalet, og helsepersonellet der er helt fantastiske:)
  Stor klem fra Marianne

 14. Sitter her med tårer i øynene og frysninger på hele kroppen!! Du er helt fantastisk, at du klarer å snu på det sånn, med de ordene du sier, det er for meg helt utrolig imponerende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s