stadig på leit

tanker

Det er ikke kaldt, men alle ser ut til å fryse. De går så fort, har ikke tid til å smile, og glemmer å se rundt seg. De ser ikke de asfalterte gatene som er fylt med gult løv. De merker kanskje ikke at det regner, for andre gang etter at jeg ankom Amerika, og at høstløvet blander seg med sølevannet slik at det mister litt av gulfargen sin hver gang en dråpe faller på det. Akkurat nå faller dråpene tett, blandingen blir bare gråere, og snart er alt det gule borte. En mann med unødvendig kort lue og altfor tunge boots dytter borti meg akkurat der Lorimer Street så vidt berører Metropolitan Avenue. Han mumler «sorry», men ser ikke på meg, da hadde han kanskje sett at jeg ser fortvilet og lei ut.

Regnet tar en pause, og løvet på bakken i McCarren Park er fortsatt like gult som det på trærne. Noen steder ser det ikke ut som om det har regnet i det hele tatt. Lyskasterne gjør vondt i øynene, men jeg blir stående for å se på de som spiller amerikansk fotball, men bare litt, for jeg vet jo ingenting om reglene, og det hele føles egentlig ganske meningsløst. Tre jenter løper forbi meg og puster tungt. En mann ser ydmykt på meg akkurat idet blandingshunden hans gjør fra seg i et offentlig bed, og jeg går videre slik at han skal slippe å plukke det opp foran meg, eller slippe å bryte loven foran meg ved å la være. Aller mest går jeg videre fordi lyskasterne har tvunget tårekjertlene mine til å produsere ekstra mye væske, og fordi jeg fortsatt leter etter det jeg ikke finner.

«You can’t always get what you want, but if you try sometimes well you might find, you get what you need», synger Mick Jagger inn i ørene mine via hodetelefonene og jeg blir irritert og skifter låt. Jeg er i ferd med å gi opp. Klokken er to minutter over åtte i New York og to minutter over to på natten i Norge. Hver gang jeg ser på klokken, legger jeg til seks timer, og lurer på hva alle i Norge gjør på. Jeg tenker at det er mye kaldere der, at noen sikkert er våkne fortsatt, og at jeg kanskje ikke er alene om savnet. Det er bare litt vanskeligere for meg å gjøre noe med det. Én uke og tre dager har gått siden jeg forlot Norge. Jeg trodde ikke at jeg kom til å savne noe som helst. Var overbevist om at alt ville bli bedre her, at jeg ville være for travel til å i det hele tatt tenke på Norge og alt det som finnes der. Iallfall mesteparten av tiden. Jeg har ikke hjemlengsel, men det er én ting jeg savner, og jeg håper alle som bor i Norge vet hvor heldige de er.

Jeg går inn i nok en dagligvarehandel og tror at det er dagens femte. Heller ikke denne har jeg vært i før. Jeg går frem og tilbake i den lille butikken, opp og ned langs hver eneste rad av reoler. Det finnes ikke den vare i kjøleskapsrekken som unnslipper blikket mitt. Heller ikke her har de det jeg savner og trenger. De to mennene iført svarte skjorter med navnelapp på kikker på meg, jeg har på meg en stor ulljakke og de tror sikkert at jeg kommer til å naske noe. Jeg føler meg forpliktet til å legge igjen penger også her, går bort til rengjøringsseksjonen og plukker med meg en flaske countertop spray som visstnok lukter Iowa Pine, hva enn det er. Rengjøringsmidler er sjelden dumt å kjøpe, tenker jeg, og gir fem dollar til mannen i kassen. Men det fyller ikke tomrommet jeg til stadighet kjenner på.

Selvfølgelig har jeg googlet det. Selvfølgelig har jeg trykket inn både den ene og den andre formuleringen, uten at det har hjulpet. Like selvfølgelig har jeg vært innom minst tre butikker der de selger drikkevarer daglig, hver eneste gang i håp om at jeg skal forlate butikken tilfredsstilt, men den gang ei. Diet Pepsi, Coke Zero, Diet Coke, Pepsi Wild Cherry, Cherry Coke, Vanilla Coke, Diet Coke Black Cherry Vanilla, men aldri Pepsi Max.

New York, jeg elsker deg, men hvor er det du gjemmer all Pepsi Max-en?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s