Sveriges store stjerne

Etter at hun ble verdenskjent som Lisbeth Salander har livet til svenske Noomi Rapace forandret seg totalt. Men den røde løperen er fortsatt ingen favoritt.

Publisert i: Dagbladet, 6. oktober 2011.

Noomi Rapace er tidlig ute med å understreke hvem hun er: skuespiller. Ikke kjendis. Når hun møter Dagbladet på Grand Hotel i forbindelse med promotering av sin ferskeste film, den norske thrilleren «Babycall», er det arbeidet sitt hun promoterer, ikke seg selv.

– Jeg ble ikke skuespiller for å bli kjendis.

– Gir meg bare mareritt

For tre år siden hadde hun sitt store gjennombrudd som Lisbeth Salander i Stieg Larssons «Millennium»-trilogi. Så eksploderte det for det svenske stjerneskuddet. Like etter fortalte hun til Dagbladet at hun var livredd for å bli gjenkjent for annet enn arbeidet sitt. Hollywood-tilbudene strømmet inn. Tilværelsen ble snudd opp ned. Men kjendiseriet er fortsatt ikke av interesse.

– Det har ingen verdighet. Det gir meg ingenting annet enn mareritt. Jeg er lykkelig så lenge jeg får være skuespiller og blir kjent gjennom mitt arbeid, sier Rapace.

I filmens verden

Snart er hun aktuell i store Hollywood-produksjoner som Guy Ritchies «Sherlock Holmes 2» og Ridley Scott-filmen «Promteheus». Massive greier for en svensk skuespiller som for tre år siden var nærmest ukjent, skulle man tro.

Men ikke om man er Noomi Rapace:

– Jeg tenker ikke over om jeg er i Hollywood eller i Norge når jeg arbeider, da er jeg i filmens verden. Og der handler det bare om manus, medskuespillerne og rollen min, sier Rapace til Dagbladet.

Til tross for at hun fremover vil tilbringe mye tid i filmens hovedstad, har hun ingen planer om å etablere seg der.

– Jeg bor der jeg jobber, uavhengig av hvor det måtte være. Slik vil det fortsette å være fremover, jeg liker å ha verden som mitt hjem, sier skuespilleren.

ImageIngen Hollywood-frue

Hun har likevel dannet seg et inntrykk av Hollywood:

– Det finnes to grupper mennesker der. Én er hardtarbeidende og seriøs. Og så er det den gruppen mennesker som gjør reality-tv og lignende bare for å bli kjendiser. Filmindustrien er i aller største grad preget av gruppe nummer én, forteller Rapace og forsikrer seg om at hun slettes ikke har levd noe Hollywood-frue-liv.

For tiden har hun også begynt samarbeidet med «Twilight»-regissør Catherine Hardwicke om filmen «Knock Out». For andre gang siden skilsmissen i 2010 skal hun spille mot eksmannen Ola Rapace.

Fortsatt nære

– Ola er én av de beste skuespillerne i verden og jeg gleder meg til å jobbe med ham igjen. Selv om vi har gått gjennom en skilsmisse, er vi fortsatt nære, sier Rapace.

Sammen har de ett barn, sønnen Lev, som de etter skilsmissen deler på pent og pyntelig.

– Det fungerer fint, vi er profesjonelle og har ingen problemer med hverandre, sier skuespillerene som er kjent for å verne om privatlivet.

Hardtarbeidende

Et sted mellom Robert Downey Jr., Jude Law og Charlize Theron fikk hun også til til å spille mot Kristoffer Joner. I morgen har den norske thrilleren «Babycall», der Rapace spiller en mentalt ustabil og overbeskyttende alenemor, premiere.

– Jeg elsker yrket mitt og jobber hardt uansett hva jeg gjør. «Babycall» var intet unntak. Jeg hadde dyktige mennesker rundt meg, og er fornøyd med resultatet, sier Rapace.

Både regissør Pål Sletaune og motspiller Joner roser hennes voldsomme tilstedeværelse og profesjonalitet overfor Dagbladet. 

– Noomi og jeg gikk veldig bra sammen synes jeg. Hun er ei fin dame, og utrolig profesjonell. Det er fint å se noen sloss for karakteren sin slik hun gjør, sier Joner.

Faksimile: Dagbladet

Faksimile: Dagbladet

Dette intervjuet sto først på trykk i Dagbladet, 6. oktober 2011.