Stille i stormen

Publisert i: Dagbladet, 30. august 2014.

Prinsesse Märtha Louise (42) og engleskolemakker Elisabeth Nordeng (46) sitter helt stille og ser på hverandre, på et lite kjøkken i en gammel leilighet på Frogner.

Det er her, i dette lokalet, at Astarte Inspiration har sin base.

Nå skal de to igang med en travel høst, engleskolens åttende år, og Dagbladet lurer på om de fortsatt bryr seg om at de til stadighet kritiseres for åpenheten om sin tro på det alternative.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

– Rett til å mene det jeg mener

– Det kommer litt an på hva vi får kritikk for. Når det er de samme gamle argumentene, de samme menneskene som ytrer seg, da er det ikke så…  sier Märtha, og tar seg en ny tenkepause.

– Det er uansett noe med det at mennesker må få ha ulike meninger. Vi bor i et fritt land. Jeg har rett til å mene det jeg mener, og da respekterer jeg andre som mener noe annet også. Jeg tar meg ikke så nær av det, konkluderer hun.

Det er mange som mener noe annet enn det Nordeng og prinsessen gjør. Allerede før de to åpnet skoledørene for første gang høsten 2007, florerte negative meninger rundt prinsessens alternative veivalg.

Sånn har det fortsatt. Senest i sommer, da det ble kjent at skolen arrangerer en workshop sammen med «synske» Lisa Williams, haglet reaksjonene i all offentlighet.

– Ikke uberørte

Prinsessen og Nordeng lar imidlertid ikke kritikerne ta kontroll, de vet hvordan de rir av stormen. Men de følger selvsagt med på det som blir sagt og ment.

– Det er ikke sånn at vi er helt uberørte av det. Men vi må lytte og finne ut hva som er riktig for oss i de ulike situasjonene, sier Märtha.

Workshopen finner sted på et hotell i hovedstaden 14. september. De to damene møtte Williams på en alternativmesse i Lillestrøm i fjor høst. Det sa omtrent «bang» med det samme.

– Noen ganger, når du møter mennesker, er det bare et eller annet der. Det var som om vi hadde kjent hverandre lenge, sier Nordeng.

– Ja, vi er veldig inspirert av hverandre. Det er lett å snakke sammen, og vi kjenner igjen mye i henne, selv om hun jobber i et annet felt. Det er noe med måten hun har kommet fram til sine verktøy på som vi kjenner igjen. Hun er en veldig bra dame, sier Märtha.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

– Naiv

De visste godt hva de sto for da de for sju år siden bestemte seg for å åpne skolen, og mener at det bare har forankret seg mer og mer de siste åra.

– Vi er nok tryggere i oss selv nå. Jeg har opplevd at jeg måtte være sikrere i meg selv før jeg gikk ut med dette. Det er viktig å ha et ståsted i deg selv før du går ut med noe, det gjelder alle mennesker.

– For alle får reaksjoner. Enten det er i media, sånn som vi får, eller i lokalmiljøet, på jobben, eller blant vennene dine. Det blir et trykk. Det er noe alle møter når de går ut av det spirituelle skapet. Jeg har blitt tryggere i det, sier Märtha, mens Nordeng nikker seg enig.

At det skulle «bli en del støy», som prinsessen selv omtaler det som, kom imidlertid brått på. I ettertid er de enige om at de ikke helt visste hva de bega seg ut på.

– Jeg kom fra en superanonym tilværelse, og var nok rimelig blond og naiv. Jeg tenkte at det kanskje ville bli noen skriverier, men ikke i de dimensjonene. Det kom overraskende på meg, sier Nordeng.

– På meg òg, egentlig. Jeg var også naiv, sier Märtha og ler høyt, før hun legger til:

– Hadde jeg skjønt at det var dét jeg gikk til, hadde jeg nok ikke turt å gjøre det sånn jeg gjorde det.

Takker familiene for støtten

Det er ikke bare på godt synlig spalteplass kritikerne raser. Også sosiale medier er en godt benyttet boltreplass for folk til å si sitt om damene og deres virksomhet.

– Innimellom er det litt kjipe ting som skrives på Facebook-siden vår og i kommentarfelt. Men det er lov å beskytte seg mot det, vi behøver ikke lese alt, sier Nordeng.

– Jeg er veldig for at folk skal bruke sitt eget navn, når de først skal si noe, og ikke kamuflere seg. Hvis man har på seg en maske, tør man å gjøre helt andre ting enn det man gjør uten, sier Märtha og legger til:

– Det er viktig å tenke på, og å oppfordre til. Terskelen er lav for å si hva som helst når man bare forholder seg til en PC-skjerm. Hadde jeg turt å si dette til den jeg skriver til? Hvis du ikke hadde det, ikke skriv det.

Til tross for kritikk og netthets, har de to aldri vurdert å trekke seg tilbake, eller legge englene på hylla. Det takker de familiene sine for.

– Jeg tror ikke vi har vurdert på den måten å trekke oss vekk. Der er støtten fra familien selvfølgelig utrolig viktig. Uansett om man er prinsesse eller helt vanlig borger, kan man ikke gjøre alle til lags, sier Märtha.

– Jeg tror ikke alle kan være 100 prosent enige og fornøyde, for vi mennesker har forskjellige meninger, erfaringer og opplevelser. Men det er viktig å ha den genuine respekten for disse ulikhetene. Det er det som skaper et spennende samfunn, at vi ikke er like, sier hun.

Skjermdump: Soulspring / Facebook

Skjermdump: Soulspring / Facebook