I pappas fotspor

MGP-aktuelle Frikk Heide-Steen (25) synes det er litt sårende at faren på et tidspunkt ble framstilt som en egoist. Selv har han bare gode minner.

Publisert i: Dagbladet, 20. februar 2014.

MGP-aktuelle Frikk Heide-Steen (25) har lekt litt med en tanke i det siste.

Hva hvis faren, den avdøde skuespilleren Harald Heide-Steen jr., hadde kommet tilbake til jorda, bare for å se sin klassisk skolerte artistsønn framføre housemusikk på Melodi Grand Prix-scenen?

– Sjangeren fantes nesten ikke for fem år siden, og MGP-opplegget har blitt ganske mye større. Han hadde nok blitt veldig fascinert, og ganske sjokkert over hva jeg driver med, med tanke på at jeg egentlig er utdannet klassisk sanger, sier Frikk til Dagbladet.

Samme dag som den profilerte skuespilleren døde, fylte Frikk 20 år. Han gikk på Romerike Folkehøgskole. Det som skulle bli ett av de beste åra i livet hans, ble ett av de verste.

– Jeg var hjemme hver helg, og det ble ikke det friåret jeg hadde sett for meg. De første to åra etterpå var også veldig vanskelige. Han var nesten 70 år, men virket så mye yngre. Det kom som et stort sjokk på oss at han plutselig skulle forsvinne. Det gikk jo bare ett år fra han ble syk til han døde.

Heide-Steen jr. døde av uhelbredelig lungekreft. Frikk husker faren som snill og god tvers igjennom.

– Han er en av de snilleste jeg har møtt. Det er det alle sier, at han var så vanvittig snill. Og det var han opptatt av at vi også skulle være, sier Frikk.

MGP-KLAR: Frikk Heide-Steen er blant artistene som deltar i årets Melodi Grand Prix. Han tror at faren, Harald Heide-Steen jr., hadde blitt både sjokkert og fascinert, dersom han fortsatt var i live. Foto: Nina Hansen / Dagbladet 

I PAPPAS FOTSPOR:  Både Frikk Heide-Steen og hans ett år yngre lillesøster Tiril har valgt å følge i fotsporene til pappa Harald Heide-Steen jr. inn i underholdningsbransjen - han som artist, og hun som skuespiller. Bildet ble tatt i 2005. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

EPLENE OG STAMMEN: Både Frikk Heide-Steen og hans ett år yngre lillesøster Tiril har valgt å følge i fotsporene til pappa Harald Heide-Steen jr. inn i underholdningsbransjen – han som artist, og hun som skuespiller. Bildet ble tatt i 2005. Foto: Agnete Brun / Dagbladet

– Sårende

Å vokse opp med en profilert far har ikke bare vært lett, forteller 25-åringen:

– Jeg har hørt mye rart om ham, fra før jeg ble født. Han hadde veldig forskjellige liv i løpet av de ulike tiåra. Men de 20 åra jeg levde, var han veldig annerledes enn det han var da han var på fylla.

– Han var superkjent på 70- og 80-tallet, da er det vanskelig å holde beina på jorda. Og så kom han nedpå igjen da vi ble født, søsteren min og jeg. Vi har bare fine minner.

– Hvordan opplevde du at alkoholproblemene ble dratt fram etter hans død?

– Folk har visst det lenge, og sikkert visst mer om det enn meg. Men jeg forstår ikke helt hvorfor man skal bry seg om det når han er død, istedet for å heller huske det som var bra.

– Det var litt sårende at forsida en dag var at mamma hadde stilt ham et ultimatum, at hvis han ville se oss barna, måtte han slutte å drikke. Da kan det virke som om han ikke brydde seg om oss, at han hadde en egoholdning, noe han overhodet ikke hadde, sier Frikk og fortsetter:

– Jeg tror ikke det har ødelagt noe av hans ettermæle, men det er ikke vits i å mase om ting som skjedde for over 30 år siden. Han var avholds i mer enn 20 år, på grunn av oss, det var det ingen som skrev om.

– Ble skuffa

Frikk har vokst opp til å tenke at det er hardt arbeid som gjelder, ingenting kommer på sølvfat, ingenting ordner seg av seg selv. Han har overhodet ikke surfet på etternavnsbølgen.

– Folk legger gjerne merke til navnet, men de forventer minst like mye av meg som av de som ikke heter Heide-Steen. Ingen har lagt noe i hendene mine og sagt: «Nå skal vi gjøre deg til stjerne».

– Er det mange som tror at du får ting gratis her i livet?

– Veldig mange tror at alle kjendiser er styrtrike. Da jeg begynte på ungdomsskolen, var det mange som ville være med meg hjem. De hadde bestemt seg for at vi hadde badebasseng og luksushus. «Faren din har jo vært i «Karl & Co.» på TV», sa de.

– De ble kjempeskuffa da jeg tok dem med hjem til det lille tømmerhuset vårt, der pappa satt i slåbrokken. Vi hadde det kjempekoselig, men overhodet ikke luksus. Det er ikke alltid folks oppfatninger av hvordan det er å være kjent, eller barn av kjente, stemmer, sier Frikk.

– Ut av komfortsonen

Han har en solid utdannelse bak seg. Han har fullført Norges musikkhøgskole, satt opp egne Frank Sinatra-konserter og vært tilknyttet Sølvguttene i årevis, for å nevne noe.

Med MGP-deltakelsen går han en ny retning, sammen med artistene Timbre og Ida Stein. Frikk var veldig usikker på hele opplegget da forespørselen først kom, i desember i fjor.

– Det er veldig ut av komfortsonen min. Jeg var usikker etter den første økta vi hadde sammen, og tenkte på om jeg kom til å drite meg ut. Men det gikk mye bedre den andre gangen. Det har vært masse utfordringer også i ettertid, men det er veldig gøy å være med på alt.

TRIO: Frikk Heide-Steen står sammen med Timbre og Ida Stein på scenen under den første delfinalen i årets Melodi Grand Prix. De framfører låta «Frozen by Your Love». Foto: Nina Hansen / Dagbladet

TRIO: Frikk Heide-Steen står sammen med Timbre og Ida Stein på scenen under den første delfinalen i årets Melodi Grand Prix. De framfører låta «Frozen by Your Love». Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Fortsetter samarbeidet

I går ble årets 15 MGP-låter sluppet, og med det fulgte anmeldelsene. Trioen Frikk, Timbre og Ida fikk terningkast to av både Dagbladet og VG, og terningkast tre av Aftenposten. Uten at det kom overraskende på 25-åringen.

– Jeg var forberedt på det verste, jeg vet at housemusikk ikke er populært blant anmeldere. Og jeg er ikke housemusiker, så jeg tar ikke det personlig. Men det var jo positivt at de påpekte at vokalprestasjonen min er god.

De tre artistene har allerede bestemt seg for å fortsette samarbeidet, og er allerede i gang med en ny låt.

Litt mildere denne gang, mindre house og mer electropop, forklarer Frikk. Men først håper han at de kommer seg til MGP-finalen.

– Jeg er ikke nødvendigvis med for å vinne, men forhåpentligvis finner noen noe interessant ved meg eller stemmen min. Det hadde vært gøy å få vist seg fram på en stor scene. Vi har det største sceneshowet av alle. Det er dans, konfetti, og full pakke, lover han.

Faksimile: Dagbladet

Faksimile: Dagbladet


Dette intervjuet sto først på trykk i Dagbladet, 20. februar 2014.