Ett behn i teatret

Teatersjef Arne Nøst hadde ingen aning om hvem som sto bak manuset til «Treningstimen» da han først fikk det. Det har resultert i Ari Behns dramatikerdebut.

Publisert i: Rogaland Teaters teatermagasin for våren 2011.

Romanen er satt tilbake i bokhyllen. Nå debuterer han som dramatiker med «Treningstimen». Behn synes det er befriende.

– «Treningstimen» ble satt opp på Teatr Polski i Wroclaw på forsommeren i fjor, som lesestykke, og da fikk jeg en første forutanelse. Det var en av de fineste dagene i mitt liv. Det kjentes svært godt.

Til tross for at dette er første gang Behns dramatiske verk vises frem på svenen, har han vært med på teaterleken før.

– Jeg har hele veien skrevet dramatikk. På gymnaset skrev jeg små stykker som jeg satte opp med tidligere skuespiller på Rogaland Teater, Kyrre Haugen Sydness. Det var provoserende tekster og herlig ungt. Som forfatter har jeg publisert noveller og romaner. At jeg nå debuterer som dramatiker skyldes kanskje mest forfattertemperamentet mitt. Jeg opplever at det er en klar forbindelse mellom novellen og dramaet, sier Behn.

Anonym avsender
Tilfeldighetene skal ikke ha all ære for at forfatterens første forestilling er lagt til Rogaland Teater.

– Det var flere interesserte teatre, men jeg hadde tidlig et ønske om å debutere off-Oslo og tenkte at Rogaland Teater kunne passe. Å debutere her er det beste som kunne skjedd meg. Det er en teaterscene kjent for å gi rom til eksperimenterende og kompleks samtidsdramatikk.

Da teatersjef Arne Nøst mottok teaterteksten, kom den uten forsiden som inneholdt forfatterens navn.

– Det var dramaturg Kristian Lykkeslet Strømskag som valgte å gi teatersjefen en anonym versjon av «Treningstimen». Jeg er i en sånn posisjon at navnet mitt ofte skygger for teksten og det kan være et problem, dessverre, sier Behn.

Både Behn og Nøst beskriver «Treningstimen» som burlesk komedie. Vi møter ekteparet Sommerfeldt-Behrens i et kaotisk men kontrollert kammerspill.

– Lydia Behrens og Anton Sommerfeldt er begge tidligere enere på hvert sitt felt, henholdsvis som skuespiller og kriminell. Deres største feiltakelse er å ha giftet seg med hverandre, forteller forfatteren.

– Vi blir bedratt hver dag
Etter å ha sett «Treningstimen», håper Behn publikum går ut døren med en trygg forvissning om at vi alle blir bedratt hver eneste dag av samfunnsmaskineriet. Og publikum er, ifølge forfatteren selv, alle.

– Hipstere og akademikere, avislesere og Facebook-brukere, for å utdype.

Behn har selv det han omtaler som «vår tids mest utenomekteskapelige forhold» – en personlig trener. I tillegg til et par treningsøkter i uken, har han også fått inspirasjon til å debutere som dramatiker ut av denne ordningen.

– Det tok ikke lang tid før jeg innså at det ligger dramatisk nerve i den tette dialogen som oppstår når du fysisk og mentalt piskes rundt av en betalt plageånd. Dialogen mellom kunde og personlig trener sier mye om samtiden. Sånn sett ligger det en hel del sivilisasjonskritikk i teksten, sier Behn.

Fremtidsplaner
Opprør og innsikt. Det er hva Ari Behn ønsker å bidra med som dramatiker. Og dramatikerkarrieren ender ikke her.

– Det er først og fremst dramatikken som opptar meg nå og jeg håper å få ferdig et nytt stykke i løpet av våren.

Siden førpremieren i Polen har ryktene om Behn-teater flere steder i Europa, deriblant Paris, florert.

– Stykket vil være aktuelt i ethvert land hvor det finnes feirede skuespillere, gangstere og personlige trenere. Sånn sett er stykket et bilde på tiden vi lever i. Jeg håper naturligvis at «Treningstimen» blir spilt også internasjonalt. Reaksjonene i Polen var i så måte overveldende gode.