Noen ganger trengs ikke en gjettelek for å finne ut hva en person arbeider med. Bjarne Bergsager kunne nesten tatovert det i pannen.
Upublisert skoleoppgave ved NKH, mars 2010.
I stedet for en tatovering, som muligens ville vært noe uflatterende, har ansiktet fått en rett-fra-alpene-farge. Håret er småbustete og halvlangt. Skateskoene ser, vel, ut som de har stått på brett et par ganger, og skjorta er rutete og merket Emerica.
Kanskje ikke en stor overraskelse at han skater, surfer og står på snøbrett. Har du fortsatt ikke peiling på yrket? Bjarne Bergsager er gründer av butikkjeden Session.
Klokken er fem på ett idet jeg åpner døren til Sessions kontorbygning på Mariero. Ifølge butikkens nettsider er Bjarne en mann som «skater og kjører snowboard bedre enn deg og drikker deg under bordet på hvilken som helst dag, men likevel aldri kommer for sent til jobben». Da skal jeg ikke være sen, jeg heller.
En gladgjeng iført luer og oversized klær sitter avslappet plassert rundt et stort, hvitt bord inne i kontorbygningen. Bordet er dekket med det meste enhver dagligvarebutikk har å tilby av pålegg, brød og drikkevarer. Det hele gir assosiasjoner til et ordentlig smøremåltid i god, gammel barnehagestil. Og i likhet med barnehageunger erstatter gjengen raskt latter og prat med nysgjerrige blikk mot den ukjente i rommet.
Etter et par forvekslende blikk, legger mannen på den ene enden av bordet salamibrødskiven fra seg, og reiser seg.
– Det er vel meg du skal snakke med, jeg er Bjarne.
Før jeg får presentert meg ordentlig, er smøremåltidet borte fra bordet. Bjarne henviser meg til en rød sofa i hjørnet, og resten av gjengen trekker tilbake til kontorene sine. På bordet ligger det nye og gamle Sessionkataloger, et par papirer med tegninger og skriblerier, og to halvtomme kaffekrus. Lite overraskende er veggene prydet med bilder av forskjellige brettsportutøvere. Følelsen av hva det jobbes med rundt dette bordet er relativt slående.
Fra entusiast til aktør
I 1988 var Bjarne en brettfrelst 15-åring. Norge hadde hatt forbud mot bruk av rullebrett i flere år, og da forbudet på denne tiden var på hell, benyttet en entusiastisk Stavanger-gjeng seg av muligheten og etablerte Norges første skatebutikk.
– På den tiden var det slik at dersom snowboard- og skateboardkjørere skulle ha utstyr, måtte det bestilles fra USA. Dette var grunnlaget for Sessions opprinnelse. Aktive og dedikerte brettkjørere skulle få tak i det utstyret de trengte i eget land, forteller Bjarne.
Selv var han ikke så aktiv i selve etableringen, men interessen for brett var definitivt til stede også da. Da forbudet ble opphevd i 1989, blomstret det norske skatemiljøet for alvor. Med støtte fra kommunen, bygde Session Norges første skatehall. 16 år gammel fikk Bjarne deltidsjobb i hallen, og brukte mye av sin tid der, på jobb og på brett.
Årene gikk, og brettinteressen bestod. I 1994 returnerte Bjarne fra hovedstaden med en fullført økonomiutdanning i sekken, og ble Sessions daglige leder – kanskje ikke på det mest beleilige tidspunktet. Session drev da butikk i både Stavanger, Bergen og Oslo, men den finansielle situasjonen ønsket annerledes for de brettdedikerte herrene. Det hele førte til at et valg måtte bli tatt: Bergsager og resten av Sessionteamet bestemte seg for å fokusere på byen der alt startet – Stavanger.
Da én ble til 17
Stavanger fikk ikke ha brettbutikkene for seg selv lenge. Fire år senere tok Session med seg brett, klær og sko til nabobyen Sandnes, og siden har ikke Bjarnes hverdag blitt mindre travel.
– Etter at vi etablerte butikk på Kvadrat, har det gått slag i slag for oss. I dag har vi 17 brettbutikker spredd over landet, fra Kristiansand i sør til Steinkjer i nord. I tillegg har vi også en egen webshop, sier den daglige lederen.
Stemmen hans har et slags stolt preg over seg når han forteller om butikken. Og stolt har han all grunn til å være. Da bedriften ble gjenoppbygd, var Bjarne mannen bak. Brettentusiaster kan gjerne sende takkekort, for det er ikke en overdrivelse å si at verken brett- eller skatemiljøet hadde vært det samme uten. Brettkonkurranser, show og konserter er sjeldent noe Bjarne og kollegaene takker nei til å være den del av. I tillegg jobber de ivrig for flere baner, haller og brettmiljøet generelt – et arbeid som har bydd på et par hindringer.
– Det har nok vært lett å trekke fram negative ting om bransjen vår. I og med at rullebrett var forbudt i Norge fra sent 70-tallet og fram til 1989, har vi lenge blitt uglesett. Jeg tror at den tidligere generasjonen anså, og kanskje til og med enda anser brettsport som en useriøs aktivitet for late lassisser. Det ble for lite fokus på det positive med brettsport. Dette har vi jobbet hardt for å motbevise – vi er jo slettes ikke en gjeng pøbler som driver dank, forteller Bjarne.
Én av hindringene møtte han på i banken. Han ble fortalt at han fikk åpne en konto, men at kreditt var uaktuelt. Heldigvis var Bjarne en positiv mann, og ga seg ikke med det første.
– Den økonomiske situasjonen ordnet seg raskt da vi viste til gode resultater, sier han.
Budskap og filosofi
Bjarne og kollegaene har hatt det samme budskapet fra dag én: I korte trekk handler det om å spre brettglede til det norske folk. Budskapet henger nøye sammen med årsaken til at Session valgte å utvide sin drift.
– Vi ønsker at det vi driver med skal være tilgjengelig for alle skateglade nordmenn. Brett har utviklet seg fra å være forbudt, til å bli en svært populær aktivitet. Kanskje er moten rundt det større enn selve aktiviteten. Vi vil iallfall tilfredsstille alle brettbehov, forteller Bjarne.
Enten det handler om mote eller aktivitet for kjøperne, er den daglige lederen tydelig hva varefilosofien gjelder. Vinterjakken du kjøper deg på Session for å imponere snowboardvennene dine, er mer enn bare et moteprodukt.
Bjarne plukker opp den nyeste Sessionkatalogen fra bordet, og blar hurtig gjennom den. Innimellom peker han på bilder og forteller entusiastisk om de ulike merkene, og nye klesplagg.
– Vi samarbeider med mange solide aktører, og vi har visse kriterier for hvem vi tar imot varer fra. De fleste merkene vi fører har en opprinnelse i brettsport, det vil si at det er en dedikert skater som står bak. Andre aktører gir mye av inntekten tilbake til sporten, og det er ingen tvil om at det er viktig, sier Bjarne.
En lovende framtid
For ett år siden danket Session ut flere velrenommerte rogalandsbaserte bedrifter, og stakk av med prisen for Årets markedsfører i regionen. Brettsport har aldri vært mer trendy enn det er per i dag. Man kan gjerne konkludere med at Session er på topp, men å gi seg mens leken er god, er ikke Bjarnes greie.
– Vi har planer på gang, og det ser svært positiv ut. Vi har det veldig fint slik vi har det nå, likevel er ikke videre utvidelse uaktuelt. Ikke så veldig mye større, men vi må være av en hvis størrelse for å kunne overleve, vet du.
Bjarne er fornøyd med hvordan skatemiljøet har utviklet seg regionalt. Fra å gå fra et nærmest tabuområde, der aktører og utøvere måtte gjøre alt selv, til å bli en trendting av såpass stor grad, der bidragsyterne står i kø, har han all grunn til å være fornøyd.
– Brettsport har etter hvert blitt en etablert aktivitet, noe som har ført til at det er mer investeringsvilje og flere ildsjeler inne i bildet. I tillegg legges kommunal hjelp til rette i en mye større grad i dag. Den generasjonen som først drev med brett, har vokst opp. De vet hva skatemiljøet har å by på, de ser på det som en fin aktivitet for barna deres, og er gira på å bli med på dugnader og å hjelpe til. Nettopp dette er utrolig viktig for at brettmiljøet skal få fortsette å puste, for som så mange andre organisasjoner og idrettsklubber i Norge, er også dette miljøet sterkt preget av dugnadsvirksomhet. For vi bygger jo baner og haller, vi òg, og kommunen legger ikke ting i hendene på deg. Ildsjeler som stiller opp på dugnad er gull verdt, sier en engasjert Bjarne og smiler.
Engasjementet slipper ikke tak i stemmen hans. Han forteller om en økt allmenn godkjennelse, og flere kommersielle aktører som vil være med på leken.
– De henvender seg til oss, ser du. De vil samarbeide, og de vil assosieres med det vi driver med. Det er herlig, sier den daglige lederen.
Jeg ber Bjarne velge ut tre ord som beskriver Session i sin helhet. Han lener seg tilbake i sofaen, rynker litt på brynene og kikker seg rundt i rommet. Etter å ha tenkt seg litt om, har han funnet fram tre ord:
– Dedikasjon, brettglede og godstemning. Det er i bunn og grunn det alt handler om.
Tekst: Thea Steen
Foto: Even Ovnan/Mari Fjellkårstad/Ina Elise Danielsen